A murit Ruxandra Garofeanu. Criticul de artă, cunoscut cu precădere din emisiunile de radio și de televiziune s-a stins la vârsta de 76 de ani. Ruxandra Garofeanu a fost și președinta Fundației Artsociety.
Ruxandra Garofeanu s-a stins la venerabila vârstă de 76 de ani. A fost un nume mare în artă, televiziune și radio. A fost membru în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române, curator de expoziții și director al Galeriei de Artă Artmark.
Anunțul cu privire la decesul său a fost făcut de către directorul Muzeului Național al Țăranului Român.
„Dumnezeu s-o odihnească pe Ruxandra Garofeanu! S-a prăpădit azi noapte, după o suferinţă foarte grea, de multe luni de zile. Şi mai devreme, Ruxandra alesese să ignore boala. Cochetă, cum a fost, întotdeauna, pur şi simplu, nu dorea să lase gândurile negre să îi acapareze existenţa. Veşnic curioasă, era o encicopedie a artei contemporane româneşti şi o autoritate recunoscută pentru piaţa de artă. Ne va lipsi”, a scris Virgil Nițulescu.
Ruxandra Garofeanu a fost reper fundamental al gândirii și punerii în practică a unui concept expozițional. În anul 2011 a primit premiul „Margareta Sterian” pentru creație muzeografică și plastică.
Ruxandra Garofeanu (n. 9 martie 1944, București, România) a fost un critic de artă, realizatoare de emisiuni de televiziune la TVR pe aceeași temă, fost consilier cultural al primarului Neculai Onțanu din sectorul 2 al Bucureștiului, curator de expoziții și director al galeriei de artă Artmark.
A fost studenta profesorului și esteticianului Eugen Schileru. A lucrat, începând cu anul 1966, ca redactor cultural la radio, începându-și activitatea în televiziune din 1972.
În 2000 a realizat emisiunea Totul la vedere. În 2016 a fost numită membră a Consiliului de Administrație al SRTV.
Trecerea sa în neființă a întristat lumea artei, lumea radiovizualului și pe toți cei care au cunoscut-o pe Ruxandra Garofeanu. A fost un mare critic de artă, o prezență deosebit de plăcută și un om care ajuta tinerele generații de artiști. În încuraja și îi dirija să-și găsească o cale.
A gândit sute de expoziții, dar elementul vizual care a marcat mai multe generaţii, dar și plaja artelor plastice românești a fost conceput de Ruxandra Garofeanu, în anul 2012 ( 27 septembrie- 2 decembrie).
A fost organizat la Biblioteca Națională a României, în colaborare cu pictorul Dan Hăulică și pictorul Paul Gherasim și s-a intitulat “Artistul şi puterea- Ipostaze ale picturii românești 1950- 1990”.
Acest articol a fost actualizat la: 2021-01-18T11:51:48+02:00 11:51
Acest site foloseste cookies.
Read More