Ce trebuie să facă absolvenții cât mai urgent! Absolvenţii promoţiei 2018 au la dispoziţie 60 de zile de la absolvire pentru a se înregistra în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a beneficia de toate serviciile instituţiei, în scopul integrării lor pe piaţa forţei de muncă.
Potrivit unui comunicat al ANOFM, remis miercuri AGERPRES, înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă şi obligatorie în vederea obţinerii facilităţilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Astfel, absolvenţii instituţiilor de învăţământ care se înregistrează în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă în calitate de persoană în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum şi de facilităţi financiare.
În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă a fost sau nu promovat examenul de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 26 mai 2018, potrivit prevederilor Ordinului nr. 3.382/24 februarie 2017 al Ministrului Educaţiei Naţionale conform căruia „cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 25 mai 2018′.
Elevii care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile se pot înregistra în evidenţele agenţiei în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigenţă, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.
Absolvenţii care nu se prezintă în termenul legal pentru a fi luaţi în evidenţe au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi vor beneficia de serviciile agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.
Prima de inserţie, în valoare de 1.500 de lei, se acordă absolvenţilor înregistraţi în evidenţele ANOFM care, în termen de 60 de zile de la absolvire, s-au angajat cu normă întreagă pe o perioadă de cel puţin 12 luni.
Citește și: Absolvenţii din mediul rural vor avea parte de 2.000 de locuri speciale la admiterea în universităţi
De asemenea, absolvenţii care se încadrează în muncă mai pot beneficia, potrivit prevederilor legale, de prime de mobilitate (instalare sau încadrare) sau de prima de relocare.
Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi reprezintă o sumă fixă lunară, acordată pe o perioadă de 6 luni, în cuantum de 250 lei. Nu pot beneficia de indemnizaţia de şomaj absolvenţii care la momentul solicitării acestui drept au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate sau acreditate, după caz, în condiţiile legii.
Acest site foloseste cookies.
Read More