La 28 de ani de la Revoluție, misterele încă persistă asupra circumstanțelor violențelor care au dus la moartea a sute de oameni în decembrie 1989.
Ancheta Parchetului General avansează greu, dar în această săptămânâ, procurorii au anunțat că au identificat sursa sunetului cu efect de panică emis în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu din 21 decembrie ’89 care a dus la izbucnirea protestelor în Capitală.
“A fost identificată, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panică (emis la data de 21 decembrie 1989, în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu) care a contribuit, alături de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piaţa Palatului şi declanşarea protestelor în Bucureşti.
A fost realizată o succesiune clară a evenimentelor politico-militare existente în după-amiaza şi seara zilei de 21 decembrie 1989. A fost conturată succesiunea evenimentelor deosebit de importante din noaptea de 21/22 decembrie 1989.
Au fost clarificate împrejurările legate de fuga cuplului prezidenţial de pe sediul CC al PCR, traseul urmat şi comportamentul forţelor militare înainte, în timpul şi după pătrunderea revoluţionarilor în sediul Comitetului Central”, precizează într-un comunicat Parchetul General.
În zilele care au urmat, ”războiul invizibil” a făcut 957 de morți.
Până acum, au fost audiaţi în dosar: fostul preşedinte Ion Iliescu şi reprezentanţii FSN: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Laszlo Tokes, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu.
Instituţia anunţă şi că a fost stabilită componenţa comandamentului politico-militar care a preluat, în timp foarte scurt, după fuga preşedintelui în exerciţiu, puterea totală în România.
“Referitor la acest aspect a existat o eficientă colaborare cu principalele facultăţi de drept din ţară (Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi), concluzionându-se, fără echivoc, faptul că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. În această etapă a anchetei, este posibilă o mai bună stabilire a conduitei membrilor noii puteri politico-militare şi acţiunile de legitimare a acesteia pe plan intern şi international”, explică Parchetul.
De asemenea, a fost realizată edificarea parţială referitoare la “declanşarea şi executarea diversiunii militare începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989”, așa-numita psihoză a teroriștilor de după Revoluție.
“Este cert faptul că diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite”, precizează Parchetul ICCJ.
“Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformărilor constante, având consecinţe deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii şi mijloacelor militare de comunicaţii, astfel fiind instaurată la nivel naţional binecunoscuta psihoză teroristă.
De asemenea, se conturează modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecinţe deosebit de grave”, precizează Parchetul.
Parchetul ICCJ menţionează şi că ”în legătură cu aceeaşi diversiune au fost obţinute date care demonstrează că în anul 1987 forţele armate ale României au importat două tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura ţevii şi imitatoare privind desantul de paraşutare”.
“Au fost realizate progrese notabile pentru înţelegerea fenomenului diversionist (unic în istoria României prin complexitate şi anvergură) atât sub aspectul mecanismelor concrete de acţiune cât şi din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de aşteptat ca viitoarele cercetări să aducă lămuriri privind autorii diversiunii şi eventualele complicităţi în realizarea acesteia”, spune Parchetul ICCJ.
Totodată, Probele administrate au permis o bună edificare cu privire la solicitarea de ajutor militar străin (sovietic) şi consecinţele grave ale unei astfel de solicitări pentru structurile militare interne şi populaţia civilă.
“Această realitate este necesar a fi coroborată cu situaţia militară alarmantă care a existat de-a lungul întregii frontiere de stat a României în luna decembrie 1989”, susţine instituţia.
Parchetul continuă investigațiile în acest caz.
Acest articol a fost actualizat la: 2017-12-24T11:08:08+02:00 11:08
Acest site foloseste cookies.
Read More
Vezi comentarii
Acel zgomot poate fi făcut de un microfon apropiat de o stație de amplificare sau un difuzor din aceiași rețea .Sau pregătit de lovitura de Stat cu armata de atunci și sri și miliție .Am fost chemat la un centru o școală din Brașov și ni sa adus la cunoștință ceva și sa pus pe livretul militar o filă la mine arăt nu circul cu nimic din ce era trecut că mijloace de transport aoto tren vapor avion totul este barat cu roșu .Știu cum și de ce au fost barate sau nu cu roșu sau megru și pot da lămuriri spre aflarea adevărului deși știu că asta doare pe vinovați .Eu trebuea să fiu prezent în 30 min de la alarmă la locul stabilit și am fost dar nu era nimeni .Din Brașov am fost peste tot în acele vremuri și pot da detalii dacă se vrea .Vinovații civili erau iliescu roman și mircea dinescu care a zis la prima apariție pew ecran TVR 1 că are 2 ore de cînd a fost eliberat de la Gherla .Asta a zis și la DD OTV și am scris SMS sa dat pe crol la TV DD OTV și am zis dar cum a ajuns în 2 ore de la Cluj la BUC și cine la instalat la TVR1 la prima emisiune liberă ,am văzut cum și caramitru a susținut cuvînt la acea oră 12 pe 22 decembrie 89 .Moarte mincinoșilor .AMIN ...