Categorii Știri

Adina Florea, propusă șefă a DNA, a primit aviz negativ de la CSM

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, luni, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de numire a Adinei Florea ca procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat pentru AGERPRES surse din CSM.

Conform surselor citate, s-au înregistrat 6 voturi „împotriva” propunerii de numire a Adinei Florea şi unul „pentru”.

Adina Florea a susţinut luni interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată.

Luni, Adina Florea a mărturisit că obiectul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este constatarea şi cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu.

Citește și: Adina Florea, propusă șefă la DNA, audiată din nou pe 8 octombrie la CSM

„Din datele statistice pe care le-am avut la îndemână, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a axat mai mult pe soluţionarea infracţiunilor de abuz în serviciu. Cred că obiectul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este constatarea şi cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu.

Citește și: Adina Florea, propusă șefă a DNA: „Obiectul de activitate al DNA nu e cercetarea abuzului în serviciu”

Este acela de a constata, de a cerceta şi de a pune la dispoziţia şi pe masa judecătorului infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu. Infracţiunile de abuz în serviciu sunt infracţiuni prevăzute în Codul penal ca fiind infracţiuni de serviciu, iar în Legea 78/2000 – ca fiind infracţiuni asimilate celor de corupţie.

Mai mult decât atât, am auzit în spaţiul public ideea că atât timp cât nu am putut să dovedim şi să documentăm infracţiunile de corupţie, astfel cum sunt ele prevăzute în Codul penal, am recurs la dovedirea infracţiunii mai facile, aceea de abuz în serviciu”, a declarat Adina Florea, în cadrul interviului susţinut în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

Ce spune Adina Florea despre cine ar trebui să investigheze abuzul în serviciu

Ea a adăugat că rolul DNA este acela de a descoperi infracţiuni de corupţie complexe şi complicate, precizând că investigarea abuzului în serviciu ar intra în competenţa parchetelor de pe lângă tribunale sau judecătorii.

„Nu ştiu şi nu cred că rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este acela de a cerceta infracţiuni facile. Dimpotrivă, rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este acela de a cerceta, de a analiza, de a găsi acele infracţiuni de corupţie care au fost săvârşite prin cele mai complexe şi complicate metode infracţionale alese de infractori.

Infracţiunile facile, acelea de abuz în serviciu, dacă este să ne referim la acestea, intră în competenţa parchetelor de pe lângă tribunale şi, de ce nu, a parchetelor de pe lângă judecătorii”, a spus Florea.

Adina Florea susţine luni interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care va da un aviz consultativ.

foto: hepta.ro

Acest articol a fost actualizat la: 8 octombrie 2018 13:56

Share
Scris de
Vlad Mirabela