Știri

Agricultura este la pământ! Climatologii anunță un an secetos

Agricultura pare să fie din ce în ce mai amenințată de lipsa precipitațiilor. Atât iarna, cât și primăvara, de la începutul sezonului, au prezentat deficite de apă, ceea ce reprezină un pericol pentru sol. Apa din sol e practic inexistentă. Specialiștii avertizează și susțin că toate culturile sunt pe punctul de a fi distruse, pierderile putând ajunge chiar până la sută la sută. Mai există, totuși, speranțe că va ploua în această lună și că ceva poate fi salvat.

Agricultura este la pământ! Climatologii anunță un an secetos

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit despre situația cu care se confruntă agricultura românească. Plantele semănate au început să se usuce, pentru că rezervele de apă din sol au ajuns la cote minime. Aceasta a declarat că încă din toamnă a fost înregistrată o lipsă semnificativă de precipitații. În plus, iarna a venit fără zăpadă, ceea ce a intensificat această problemă. Dacă ar fi fost suficiente precipitații în sezonul rece, acestea s-ar fi topit și s-ar fi inflitrat mai bine în în sol.

Specialistul a declarat că aprilie ar putea fi una dintre cele mai secetoase luni. Din punct de vedere al anomaliei de precipitații, ar putea întrece și cele mai groaznice scenarii înregistrate până acum în țara noastră. Deși au căzut câteva precipitații în noiembrie, februarie și martie, nu a fost suficient.

Meteorologii anunță câteva precipitații în a două jumătate a acestei săptămâni. Mai există, totuși, speranța că va ploua în mai. Aceasta se presupune a fi o lună ploioasă, însă nu va putea acoperi toate pagubele de până acum.

„Luna aprilie probabil se va apropia de un record și recordul nostru, începând din 1961, de când avem mult mai multe stații pe teritoriul României, este luna aprilie din 2007. S-ar putea să fie foarte aproape, poate să și întreacă aprilie. Așteptăm ca luna mai, care e o lună, climatologic vorbind, ploioasă, să fie normală și atunci să aducă precipitații”, spune Roxana Bojariu.

Seceta din sol va afecta și hidrologia. Astfel, debitele râurilor vor scădea. Asta ar putea duce la o secetă hidrologică, cu efecte foarte importante în mai multe secțiuni ale economiei.

 

Share
Scris de
Andreea Oprea