Connect with us
Ai lucrat cel puţin un an în străinătate? Iată cum poţi primi o pensie uriasă

Știri

Ai lucrat cel puţin un an în străinătate? Iată cum poţi primi o pensie uriasă

Cei care au lucrat cel puțîn un an peste granița cu acte în regulă pot să solicite pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, dacă îndeplinesc toate condițiile de pensionare din țară respectivă și din țară de origine.

Veniturile din pensia din străînătate li se plătesc de statul în care au lucrat și se pot transferă în România în lei, la cursul BNR din ziua plății.

Iată cum poate să procedeze o persoană care vrea să-i fie luați în calculul vechimii și anii lucrați în străînătate, dar și cei din țară.

Unii dintre românii care muncesc în străînătate încep să se gândească la vârstă pensionarii, iar alții chiar ajung la respectivă vârstă.

Cum ei au lucrat în două sau chiar mai multe state, atunci și pensia lor va fi una comunitară, adică plătită de mai multe state.

Cei care au lucrat in străinătate se pot adresa Casei Judeţene de Pensii

Persoanele care muncesc în străînătate pot să își depună dosarul de pensionare la Casă Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au domiciliul la dată la care întrunesc condițiile legislative din România pentru a ieși la pensie.

„De exemplu, un bărbat care acum lucrează în străînătate și face 65 de ani în februarie își poate depune dosar de pensionare la Casă de Pensii din județul unde are domiciliul pe buletin și la calculul pensiei se ia în considerare vechimea realizată în România și vechimea realizată într-un alt stat cu care România are încheiate convenții.

Noi avem încheiate acorduri bilaterale cu toate statele din Uniunea Europeană și cu multe alte state din lume, cum ar fi Canada, Elveția etc.“, a precizat Daniela Licu, directorul CJP Dolj.

Dar atenție! Aceia care au lucrat sau lucrează peste granița vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată acolo când îndeplinesc și condițiile de pensionare din statul respectiv (vârstă, vechime minimă), potrivit realitatea.net.

1 Comment

1 Comment

  1. avramescu

    2018-02-09T17:32:24+02:00 at 17:32

    facatura, pai in titlu spuneti 1 an lucrat , si in cuprins vechimea minima din statul respectiv, in Belgia iti trebuie minimum 10 ani, olanda 15…etc. sunteti ,,dusi,,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top