Știri

Al doilea caz de Zika in Romania – victima, un copil de 10 ani

Ministerul Sanatatii anunta al doilea caz de Zika in Romania, la scurt timp dupa ce o femeie intoarsa din vacanta petrecuta in Caraibe a fost depistata cu aceasta afectiune.

De data aceasta este vorba despre un copil in varsta de 10 ani care a contactat virusul in afara tarii. Acesta s-a imbolnavit de Zika in Guyana Franceza, acolo unde traieste cu familia.

„La fel ca la cazul trecut, e vorba de un caz de import si nu unul de transmitere pe teritoriul Romaniei. Riscul de transmitere pe teritoriul Romaniei este in continuare minim. Metoda principala de transmitere este intepatura cauzata de tantarul tigru. In Romania, exista o subspecie a acestei specii de tantar, insa nu transmite virusul. In acest moment vorbim despre un baiat de 10 ani care respecta recomandarile medicilor, recomandarile alimentare. (…)

Virusul ZIKA in Romania. O femeie a fost infectata

SIMONA HALEP, IESIRE DE LA J.O. DIN CAUZA ZIKA

Nu avem in acest moment probleme de lipsuri de materiale de diagnostic. Probele recoltate se trimit spre spitalele de boli infectioase. Majoritatea probelor se recolteaza centralizat deoarece cele mai bune spitale se afla in Bucuresti. Ne gandim la raspandirea cat mai larga a informatiilor pentru cei care calatoresc in zonele cu risc de a te imbolnavi de Zika”, a declarat purtatorul de cuvant Laurentiu Colintineanu in direct la Antena 3.

Semne si simptome pe care le are virusul Zika:

– febra;
– eruptii cutanate;
– conjunctivita;
– dureri musculare si articulare insuportabile;
– stare de slabicune si cefalle;
– complicatii neurologice si autoimune;
– microcefalie la nou-nascuti.

Virusul se poate transmite prin intepatura unui tanar infectat din specia Aedes. Acesta transmite si Dengue, Chicungunya si febra galbena. In peste 13 tari din America de Sud si America de Nord au anuntat infectii sporadice cu acest virus.

Share
Scris de
Daniel Șuta

Acest site foloseste cookies.

Read More