Connect with us
ALERTĂ Focar de pestă porcină în România

Știri

ALERTĂ Focar de pestă porcină în România

Rusia a anunțat că nu mai importă carne de porc românească din cauza unui focar de pestă porcină apărut în România, despre existența căruia Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a informat abia în cursul zilei de azi.

Informația a fost făcută publică printr-un comunicat transmis Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine Ovine si Porcine.

Consiliul Director al ACEBOP anunță, într-un comunicat, că ANSVSA a comunicat abia azi despre existența unui focar de pestă porcină africană, depistat la mistreții din zona Satu Mare.

Asta în condițiile în care Rusia a informat încă de pe data de 24 mai că nu mai dorește să importe carne de porc din România.

În urma exprimării poziției Rusiei, Consiliului Director ACEBOP a dat, joi, următorul comunicat:

„Am luat cunoștință cu îngrijorare săptămâna trecută de poziția Rusiei legată de exportul de carne de porc din România. În urma comunicatului transmis de autoritățile veterinare ruse în data de 24 mai 2018, ACEBOP a demarat propria anchetă pentru a înțelege ce anume a stat la baza acestei decizii.

Nu este prima dată când autoritățile din Rusia interzic importul de carne de porc din România pe motive care nu depind mereu de fermieri.

Ultima transmitere către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a României datează din data de 15 martie 2018 și nu există alt raport după această dată.

Pe de altă parte, un comunicat al ANSVSA a apărut astăzi, 31 mai

Asociațiile de fermieri, crescători de porci nu au primit informații în această perioadă.

Derularea evenimentelor:

⦁ În data de 15 martie 2018, a fost publicat la OIE ultimul raport de urmărire privind pesta porcină africană (PPA), conform procedurii.

⦁ În data de 24 mai, a apărut comunicatul Rusiei privind interdicția importurilor din România, de porci și carne porc.

⦁ În data de 31 mai, ANSVSA a publicat un comunicat oficial prin care s-a anunțat un nou focar de PPA, de data aceasta la mistreț – tot în zona Satu Mare.

Nu înțelegem ce s-a intâmplat în această perioadă, cum au aflat autoritățile ruse de focar înaintea laboratorului?

În această perioadă, sunt în curs de negociere contracte importante pentru perioada de vară, când consumul de carne de porc crește și pierderile ar putea fi enorme.

Este foarte important de știut că nu exporturile către Rusia sunt în pericol, ci exporturile către toate țările terțe și statele membre ale Uniunii Europene.

România va fi închisă exportului de porci vii, carne, produse din carne, material seminal – pentru o perioadă variabilă, în funcție de monitorizarea focarului/focarelor.

Solicităm public autorităților responsabile să găsească soluții pentru monitorizarea urgentă a situației și evitarea prin orice mijloace a răspândirii pestei porcine africaneȚ, se arată în comunicatul semnat de Consiliul Director al ACEBOP Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, potrivit observator.tv.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top