Îndrăgitul actor a vorbit despre relațiile sale cu Stela Popescu și Cristiana Stamate, două colege de breaslă atât de apropiate lui. Cristina Stamate s-a stins a doua zi după ce Stela Popescu a fost condusă pe ultimul drum.
”E o seară tristă. Îmi amintesc de aceste două mari artiste, colege minunate, ele dădeau un mare ajutor marelui public, prin însăși menirea teatrului, reprezintă oful cetățeanului, durerea lui” a spus Alexandru Arșinel.
”Nici nu am știut, Cristina s-a pensionat. Ea deschidea spectacole, le dădea ritmul, nuanța. M-am întâlnit cu ea la un moment dat și îmi zice că a scăpat. Doctorul a avut inima mea în mână” a rememorat actorul.
Actorul a vorbit și de propria suferință, boala de rinichi care îl chinuie de o jumătate de veac și a explicat ce s-a întâmplat după ce transplant.
”Boala asta am avut-o de pe la 25, 26 de ani. N-aș mai vrea să vorbesc. Cert este că profesorul Lucan cu echipa lui m-au salvat. A doua zi am aflat că eram atacat, că am furat… Pomeneau de o fată care murise, dar ea murise cu un an înainte. În fruntea celor care mă apărau era Cristina. Era de-o camaraderie extraordinară (…) O fată minunată, care n-a fost suficient de fericită în viață” a mai spus Alexandru Arșinel, la Antena3.
Parteneri pe scenă de o viață, Arșinel și Stela Popescu ar fi făcut pereche încă multă vreme de acum încolo.
”Stela îmi spunea. Va trebui să ies la pensie, ce am să fac? Eu îi spuneam, mai stai, că avea și colaborări, mergea prin țară, muncea mult” a continuat actorul.
Actrița Cristina Stamate a murit în această dimineață, la vârsta de 71 de ani, fiind internată în Spitalul Floreasca. Actrița a fost internată la Spitalul Floreasca chiar în ziua în care Stela Popescu pleca dintre noi.
Actrița Cristina Stamate a fost internată de urgență, joi, la Spitalul Floreasca
„Este venită la noi, pentru că i s-a făcut rău. Este în investigații. Are o patologie preexistentă importantă și, după ce o investigăm, stabilim dacă rămâne internată sau nu”, a spus atunci Bogdan Oprița, purtător de cuvânt al spitalului.
Actriță recunoscută, a jucat în sute de roluri în piese de teatru și film, producții de televiziune, a scris o carte de eseuri.
Supranumită “Sufletul teatrului de estradă din Bucureşti”, Cristina Stamate şi-a dorit mai întâi să devină avocat. Chiar s-a pregătit pentru Facultatea de Drept, însă a devenit studentă la Teatru.
„M-am făcut actriță pentru că examenul la Institutul de Teatru s-a dat înainte cu două săptămâni și pentru că nu eram foarte hotărată. Eu îmi doream să devin avocată dar cei din jurul meu spuneau ce talentată sunt eu și cum ar trebuit să mă fac eu actriță. I-am crezut pe cuvânt și am dat la teatru și am intrat”, spunea Cristina Stamate la Digi24.
A fost începutul unei cariere ce s-a întins pe o jumătate de secol. Publicul i-a admirat zâmbetul inconfundabil în sute de roluri. Primele, pe scena Teatrului Dramatic din Arad. Consacrarea a venit însă la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, în paralel cu apariţiile la emisiuni de televiziune. Cristina Stamate nu a lipsit nici de pe mare ecran – a făcut parte din distribuţia filmelor “Grăbeşte-te încet” şi “Secretul lui Bachus”.
Viaţa personală şi-a ţinut-o departe de ochii publicului. S-a căsătorit la doar 20 de ani. A divorţat, discret, 11 ani mai târziu. „Merită să iubim oamenii şi atunci când ei nu ne iubesc”, spunea Cristina Stamate, al cărei motto personal era “Mie îmi pasă!”.
În 2007, a publicat un volum culinar, apoi altul de eseuri. A înfiinţat şi un club de teatru, unde şi-a reluat o pasiune mai veche – să predea copiilor. În 2015, Cristina Stamate a trecut cu bine de o operaţie pe cord deschis.
Acum, când nu mai e, ne-a rămas amintirea zâmbetului ei şi o mărturisire cât o lecţie de viaţă.
Cristina Stamate: „Am învăţat că ne naştem, trăim şi murim singuri. Pentru asta m-am educat să nu jelesc niciodată dacă sunt singură, să nu mă apese singurătatea. Am învăţat că nu trebuie să disper în nicio secundă a vieţii mele, să nu cred că drumurile se închid pentru totdeauna.”
Citește și PREMONIȚII devastatoare: “Vom auzi de un cutremur puternic, va fi doliu național”
Acest articol a fost actualizat la: 2017-11-27T22:00:51+02:00 22:00
Acest site foloseste cookies.
Read More