Iaurt, o cană cu cafea și un suc natural de portocale. Acesta este meniul micului dejun pentru foarte multe persoane. Pot fi considerate alimentele perfecte, dar nu este chiar așa. Iată care sunt produsele pe care nu trebuie să le mănânci niciodată pe stomacul gol.
Alimentele pe care trebuie să le eviți dimineața sunt:
Pâinea cu coajă tare și produsele de panificație
Aceasta pot irita stomacul și cauza flatulență.
Dulciurile
Dacă mănânci zahăr stimulezi nivelul de insulină,care va avea efect negativ asupra pancreasului.
Iaurt și alte produse lactate fermentate
Dacă mănânci iaurt pe stomacul gol,acidul clorhidric pe care-l conține va distruge flora intestinală.
Para
Fibrele crude care se găsesc în pere pot afecta membrana mucoasă a stomacului.
Roșia
Roșia conține un nivel crescut de acid tanic,care produce aciditate. Acest lucru poate duce la ulcer gastric.
Castravete și alte legume verzi
Legumele sunt bogate în aminoacizi,care pot cauza arderi,flatulență și dureri abdominale,mai ales dacă sunt mâncate pe stomacul gol.
Banană
Atunci când mănânci banană pe stomacul gol crește nivelul de magneziu în sânge. Acest lucru poate afecta sănătatea inimii.
Băuturi carbogazoase
Cine bea băuturi carbogazoase pe stomacul gol riscă să-i fie afectată mucoasa membrană a stomacului,dar și de a-i fi redus fluxul de sânge care trebuie să ajungă în stomac. De asemenea,va fi încetinită digestia alimentelor.
Fructe citrice
Citricele sunt bogate în acid fructic,care poate cauza arderi,și crește riscul de a dezvolta gastrităsau ulcer gastric.
Iată ce trebuie să mănânci la micul dejun:
-Fulgi de ovăz
-Ouă
-Afine
-Pepene verde
-Miere
-Nuci
-Pâine din cereale integrale
Iată ce alimente trebuie să eviți înainte de culcare:
LEGUME
Ni se tot repetă că e sănătos să mâncăm cât mai multe legume, deoarece sunt pline de nutrienţi de care organismul are nevoie pentru a funcţiona la parametri optimi. Nimic mai adevărat!
Dar ce nu trebuie să uităm este că şi legumele au nevoie de timp pentru a se digera, mai cu seama că sunt pline de fibre care se mişcă incredibil de greu prin sistemul digestiv.
Consumând legume înainte de culcare nu faci decât să îţi îngreunezi digestia, ceea ce fie te va împiedica să adormi, fie să te bucuri de un somn relaxant (din moment ce organismul va fi ocupat să digere în loc să se odihnească aşa cum trebuie).
FRUCTE DULCI
Şi fructele trebuie consumate zilnic, dar nu înainte de culcare! Majoritatea conţin zahăr sub formă de fructoză sau sorbitol, care fermentează în intestine şi provoacă gaze în exces, balonare, crampe etc.
Dacă ţii neapărat să mănânci un fruct, consumă o porţie mică şi în niciun caz fructe dulci precum mere, pere, piersici, prune, smochine, curmale.
Bananele, în schimb, sunt chiar indicate înainte de culcare deoarece conţin magneziu, care induce starea de somnolenţă, şi triptofan, o substanţă pe care corpul o sintetizează în melatonină şi serotonină, care de asemenea creează somnolenţă.
PASTE
Sunt o alegere excelentă pentru prânz, deoarece sunt săţioase şi îţi dau energie, dar dacă mănânci paste seara târziu mai mult ca sigur că o să pui ceva pe tine. Pastele conţin carbohidraţi care se transformă în grăsimi destul de repede, iar grăsimile se vor depune dacă organismul intră în stare de repaos şi nu poate să le „ardă”.
CEREALE
Există un motiv întemeiat pentru care cerealele sunt recomandate la micul dejun: ele îţi „trezesc” organismul, dându-i de lucru şi ţinându-l ocupat cu digerarea cantităţii mari de zahăr şi carbohidraţi cu care cerealele vin la pachet. Dacă mănânci cereale înainte de culcare, corpul tău va fi ocupat să le digere în loc să intre în starea de somn.
CARNE
Carnea roşie, de pui sau de porc îngreunează digestia şi perturbă somnul din cauza conţinutului ridicat de proteine. Când dormi, sistemul digestiv funcţionează la 50% din capacitate, iar dacă proteinele sunt cele care pe care trebuie să le digere, digestia devine şi mai înceată.
În loc să se concentreze pe somn, organismul se va focusa pe „prelucrarea” cărnii. Dacă ţi se face poftă de carne la ore târzii, limitează-te la o porţie mică de carne slabă de curcan sau peşte. Tonul şi codul sunt chiar indicaţi înainte de culcare, deoarece conţin triptofan.
CIOCOLATA
Toată lumea ştie că nu se bea cafea înainte de culcare, dar mulţi uită faptul că şi ciocolata conţine cofeină (mai ales cea neagră). Cofeina e ultimul lucru de care ai nevoie înainte să te culci – fiind un stimulent nervos central, „trezeşte” corpul, îţi dă energie şi alungă oboseala şi somnolenţa.
De asemenea, ciocolata conţine teobromină, un alt stimulent ce acelereaza ritmul inimii şi declanşează starea de vigilenţă.
ALCOOL
Un păhărel de vin înainte de culcare poate părea o idee bună, dar în realitate nu te va ajuta să dormi mai bine. Deşi iniţial induce o stare se somnolenţă şi te va adormi, alcoolul ţine organismul alert, împiedicându-l să intre în fazele profunde ale somnului. Renunţă aşadar la alcool cu cel puţin două ore înainte de culcare, dacă nu vrei să dormi agitată toată noaptea.