Connect with us
Alinierea extraordinară a planetelor pe 21 decembrie. Ce se întâmplă de Solstițiul de Iarnă

Știri

Alinierea extraordinară a planetelor pe 21 decembrie. Ce se întâmplă de Solstițiul de Iarnă

Anul 2020a fost de-a dreptul unic, având în vedere că am trecut prin atât de multe schimbări de-a lungul timpului și am avut parte de experiențe unice. Se pare că și din punct de vedere astronomic vom avea parte de surprize mari, chiar în luna decembrie. Specialiștii de la Observatorul Astronomic București au anunțat că alinierea planetelor de la 21 decembrie va fi un fenomen de excepție, care ne va oferi cu adevărat un spectacol pe cinste chiar de Solstițiul de Iarnă.

Alinierea planetelor Jupiter și Saturn

Alinierea planetelor Jupiter și Saturn este numită de către specialiști „Marea conjuncție”. Cele două planete se află în aceeași constelație încă din luna iulie și se mișcă printre stele, iar pe data de 21 decembrie se vor apropia atât de mult, încât vor părea un astru dublu.

Un astfel de eveniment este unul rar și a avut loc ultima dată în 1961, iar următoarele se vor desfășura în 2080 și în 2400, așa cum estimează specialiștii. Apropierea planetelor se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie, chiar de Solstițiul de Iarnă.

Acest fenomen se va putea observa cel mai bine în zona Ecuatorului, însă va fi vizibil pe tot globul, dacă condițiile meteorologice o vor permite. În emisfera nordică, acest fenoimen va putea fi observat pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Conform observatorului astronomic, cele două planete vor fi distinse cu greu una de cealaltă, observându-se doar un punct extrem de luminos, iar prin telescop se vor putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor.

Apropierea planetelor de anul acesta va fi una extrem de rară din cauza proximității celor două planete una în raport cu celalaltă. Astfel, vom avea impresia că Jupiter și Saturn sunt aproape de a intra în coliziune, iar noi vom putea observa un singur punct pe cer, deosebit de luminos.

Totuși, planeta-dublă care se va observa este doar o iluzie optică, pentru că cele două planete nu vor fi chiar atât de apropiate în realitate. În unități astronomice (UA), măsură folosită de astronomi ce corespunde distanței dintre Pământ și Soare, Jupiter va fi la 5 UA de noi, iar Saturn la 10 UA.

 

 

 

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top