Știri

ANAF: Sesizări penale pentru 13 inspectori care au prejudiciat statul cu peste 40 milioane de lei

ANAF a făcut sesizări penale pentru 13 inspectori care ar fi prejudiciat statul cu peste 40 de milioane de lei. Declarația a fost făcută vineri, de către președintele instituției, Dragoș Doroș, la un eveniment organizat la Palatul Victoria cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție.

Direcţia Generală de Integritate (DGI) a efectuat, de la începutul anului, 345 de acte de control privind conduita funcţionarilor ANAF.

„Direcția Generală de Integritate (DGI), care colaborează cu instituții din domeniul ordinii și siguranței naționale pentru prevenirea și combaterea corupției, de la începutul anului a întocmit 345 de acte de control privind conduita funcționarilor ANAF și a sesizat Comisia de disciplină, forul intern de judecată al ANAF, pentru 15 funcționari publici de conducere, 20 de funcționari publici de execuție și a întocmit 13 sesizări penale cu prejudicii constatate de peste 40 de milioane de lei. E important să fim transparenți și să recunoaștem dacă în interiorul nostru există astfel de probleme”, a declarat Dragoș Doroș.

Potrivit acestuia, DGI beneficiază de o finanțare de 2,3 milioane de euro pentru modernizarea agenției. 85% din acestea sunt fonduri norvegiene, iar 15% fonduri asigurate de Guvernul României.

Președintele ANAF a prezentat și un studiu de evaluare a inspectorilor Agenției. Potrivit acestui studiu, percepția negativă privind ANAF este cauzată atât de comportamentul unor funcționarii ANAF (18%) și de neînțelegerea cadrului legal de către contribuabil (17%).

ANAF a întocmit 345 de acte de control privind conduita funcționarilor

„În ce privește integritatea și corectitudinea inspectorilor ANAF, studiul confirmă rezultatele activității DGI. 81% dintre cei intervievați consideră că inspectorii ANAF au respectat toate reglementările în vigoare, conform controalelor. Recunosc că mi s-a părut o cifră surprinzător de bună. Chiar și nuanțate, răspunsurile confirmă o tendință pozitivă. Cei care spun că s-au respectat doar o mare parte sunt 7%. Cei care spun că s-au respectat doar în parte sunt doar 4%. Astfel, doar 6% dintre cei intervievați consideră că nu s-a respectat nicio reglementare. E un progres. Nu știu dacă va ajunge vreodată acest 6% la zero. Probabil că nu, dar e important să fie cât mai scăzut”, a mai afirmat Doroș.

Citește și: Proiect ANAF: Contribuabilii care au de încasat bani de la stat nu vor mai putea fi executați silit

Dragoș Doroș a vorbit și despre inspectorii care primesc mită.

„Numărul celor care au oferit în ultimele 12 luni un cadoul sau o atenție unui funcționar doar o mare parte sunt 7% pentru soluționarea vreunei cereri este foarte mic. Anume, cei care au recunoscut că au făcut acest lucru sunt într-un procent de sub 1%. Cred că cea mai importantă măsură pe care putem să o luăm este să informatizăm și să diminuăm interacțiunea între contribuabil și funcționarul nostru de la ANAF”, a conchis Dragoș Doroș.

Acest articol a fost actualizat la: 9 decembrie 2016 11:22

Share
Scris de
Oprea Raluca