Connect with us
ANM a actualizat prognoza meteo. Codul portocaliu a fost prelungit

Știri

ANM a actualizat prognoza meteo. Codul portocaliu a fost prelungit

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat avertizarea meteo emisă vineri şi a emis noi avertizări Cod portocaliu de ploi abundente şi instabilitate atmosferică, pentru 9 judeţe, şi Cod galben pentru 19 judeţe.

Este alertă la Guvern, din cauza vremii nefavorabile din toată țara. Ministerul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat, începând cu ora 10,00, comandamentul de inundaţii în sistem de videoconferinţă cu autorităţile locale din judeţele aflate sub avertizări meteorologice de ploi abundente.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Târlung – bazin mijlociu şi inferior, județele Braşov şi Covasna, au anunțat hidrologii.

Inundaţiile produse în ultimele 24 de ore în judeţul Neamţ au afectat 52 de locuinţe din 11 localităţi, se arată într-un raport întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.

Potrivit sursei citate, au fost inundate 35 de gospodării, 68 curţi şi grădini şi 20 de fântâni, iar 4 poduri şi 20 de podeţe au fost distruse de viituri.

ANM a prelungit codul portocaliu de ploi abundente

Potrivit meteorologilor, sâmbătă, între orele 10:00 şi 23:00, local în Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali temporar va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 50 l/mp şi izolat 60-70 l/mp, fiind emis Cod portocaliu pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Covasna, Harghita, Braşov şi Sibiu.

ANM precizează că manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse şi pentru intervale mai scurte de timp.

Totodată, de sâmbătă, ora 10:00, până duminică, ora 6:00, va fi în vigoare o avertizare Cod galben pentru 19 judeţe (Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Harghita, Mureş, Bistriţa Năsăud şi Maramureş).

Citește și VREMEA: Cod galben, prelungit. Unde vor cădea cele mai însemnate ploi

„În intervalul menţionat, în Moldova, local în Transilvania şi Maramureş, precum şi în jumătatea de nord a Munteniei şi în zona montană a Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20-25 l/mp şi izolat 40 -50 l/mp”, menţionează reprezentanţii ANM.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top