Administrația Națională de Meteorologie a anunțat cum va fi vremea în august. ANM a emis estimările meteorologie pe o perioadă de patru săptămâni, care acoperă un interval valabil până pe 27 august.
Astfel, în prima săptămână a acestei luni, media temperaturii aerului se va situa ușor sub valorile climatologice în jumătatea de sud a țării și va fi mai ridicată în restul teritoriului, în special în nord-vest.
Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în zonele de munte, precum și în regiunile sud-vestice, sudice și estice și deficitare în regiunile nordvestice.
În a doua săptămână din august, temperatura aerului se va situa sub normele climatologice ale săptămânii în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în sud și sud-est.
Excepție vor face regiunile nord-vestice, unde valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei.
Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în zonele deluroase și montane și local în regiunile intracarpatice și, în general, apropiate de normele climatologice în restul teritoriului.
În a treia săptămână, temperatura aerului va fi apropiată de normele climatologice ale săptămânii în partea de nord-vest a țării și mai scăzută în restul teritoriului, în special în regiunile sudice.
Cantitățile de precipitații vor fi, în general, apropiate de normele climatologice ale săptămânii în majoritatea regiunilor.
În cea de-a patra săptămână a lunii august 2018, media temperaturii aerului va fi apropiată de norma climatologică a săptămânii în cea mai mare parte a teritoriului, posibil cu valori ușor mai scăzute în jumătatea de sud.
Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în jumătatea de vest a țării și, în general, apropiate de normele climatologice ale perioadei în restul teritoriului.
Temperatura maximă absolută lunară este de 44,5 grade C şi s-a înregistrat în localitatea Ion Sion din jud. Brăila, în data de 10 august 1951.
În aceeaşi zi, în alte două localităţi din Bărăgan (Amara şi I.C.Frimu) maximele au fost destul de apropiate de cea absolută, înregistrându-se 44,0 C.
Maxima absolută de la Bucureşti s-a produs la 7 august 2012 şi a fost de 41,5˚C la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, în aceeaşi zi înregistrându-se 40,1, C la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa.
Temperatura minimă absolută a acestei luni a fost de –7,0 grade Celsius la Vf. Omu, în data de 20 august 1949. Temperaturi negative s-au mai înregistrat la staţii meteorolgice de munte, dar şi la Miercurea Ciuc, minima absolută fiind aici de -1,9 C, în data de 27 august 1980.
Citește și: Vremea în următoarele două săptămâni – Prognoza ANM până pe 12 august
Acest articol a fost actualizat la: 31 iulie 2018 17:34