ANM – Atenţionare meteo de viscol şi polei pentru toată ţara

Ultimul update: miercuri 9 ianuarie 2019 20:22 Data publicării: miercuri 9 ianuarie 2019 20:22
Autor , în Știri

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare  meteo de ninsori, viscol, precipitaţii mixte şi polei, valabilă la nivelul întregii ţări de miercuri seara, până vineri, la orele prânzului.

Conform prognozei, în intervalul 9 ianuarie, ora 22:00 – 11 ianuarie, ora 12:00, vor fi perioade cu precipitaţii, predominant ninsori, în toate regiunile şi se va depune strat nou de zăpadă local mai consistent, în special în Moldova.

Totodată, în Dobrogea, în sudul şi în estul Munteniei, precum şi în sud-estul Moldovei, vor fi precipitaţii mixte ce vor favoriza formarea poleiului, iar cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20 l/mp.

Pe parcursul nopţii de joi spre vineri (10/11 ianuarie) şi vineri (11 ianuarie) vor fi intensificări temporare ale vântului în jumătatea de

Est a teritoriului şi la munte, cu viteze mai mari, cu rafale în medie de 55 – 65 km/h pe crestele montane şi în Moldova, unde ninsoarea va fi viscolită.

ANM menţionează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ar putea actualiza informarea de vreme severă emisă miercuri.

METEO – Vremea până în luna februarie

Regimul termic se va situa în limite normale pentru perioada încadrată între ultimele săptămâni în ianuarie şi începutul lunii februarie, iar cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în zone din estul, sudul, sud-estul, nordul şi în

Munţii Apuseni, conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile până la începutul lunii februarie.

Meteorologii notează că, pe durata acestei săptămâni, temperatura medie a aerului va fi mai coborâtă decât cea normală pentru acest interval la nivelul întregii ţări, cu o abatere termică negativă mai accentuată în zonele montane.

Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a teritoriului, iar excedentul va fi mai pronunţat în estul şi sud-estul teritoriului, precum şi în zona munţilor Apuseni.

De asemenea, în intervalul 14 – 21 ianuarie, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, posibil uşor mai ridicate în sud-vestul ţării.

În privinţa regimului pluviometric, acesta va fi excedentar în regiunile intra-carpatice, mai ales în zona munţilor Apuseni şi în extremitatea nordică a ţării. În rest, cantităţile de precipitaţii vor fi uşor deficitare.

În ultima săptămână din ianuarie, estimările de specialitate arată că temperaturile medii se vor situa uşor peste cele normale pentru această perioadă în sudul şi sud-estul teritoriului şi vor fi apropiate de mediile climatologice ale intervalului în rest.

Totodată, cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare la nivelul întregii ţări.

Potrivit sursei citate, în perioada 28 ianuarie – 4 februarie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, uşor mai ridicate în sud şi sud-est şi uşor mai coborâte în regiunile nordice.

Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în jumătatea sudică a teritoriului.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Sursa: Huff.ro
Știri despre:    
Comentarii