ANM: Vremea în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo

Vremea în următoarele două săptămâni va fi oscilantă, reiese din prognoza meteo a ANM. Vor exista episoade de încălzire, dar și precipitații mixte și vreme rece.

Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptâmâni va fi unul rece în general, însă va exista un episod de încălzire cu temperaturi maxime de până la 10 grade Celsius în perioada 24 – 27 noiembrie, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 19 noiembrie – 2 decembrie 2018, publicată luni.

Vremea în următoarele două săptămâni – Banat

În Banat, vremea va fi rece, cu maxime în medie în jurul a 4 grade şi apropiată de regimul termic normal în perioada 20 – 23 noiembrie, când se vor înregistra temperaturi medii cuprinse între 6 şi 8 grade.

În perioada 24 – 27 noiembrie, va fi mai cald decât în mod obişnuit, cu valori termice diurne în medie între 8 şi 10 grade, apoi vremea se va răci, astfel încât media maximelor va fi în scădere până în jurul valorii de 3 – 4 grade.

Temperaturile minime se vor situa în jurul pragului de îngheţ în nopţile de 20, 23, 24, 25 şi 29 noiembrie, iar în ultimele nopţi vor scădea spre medii între -4 şi -2 grade.

În restul intervalului valorile nocturne vor fi pozitive, în medie până la 4 grade.

Se vor semnala precipitaţii moderate cantitativ în zilele de 20 şi 21 noiembrie, posibil şi în jurul datei de 27 noiembrie, dar temporar şi în 19 noiembrie, şi după 28 noiembrie, când vor fi slabe cantitativ.

Vremea în următoarele două săptămâni – Crișana

În Crişana, vremea va fi mai rece în prima zi, cu maxime în medie în jurul a 4 grade, apropiate de regimul termic normal, în perioada 20 – 23 noiembrie, când se vor înregistra temperaturi medii cuprinse între 6 şi 8 grade.

Ulterior, în perioada 24 – 27 noiembrie, va fi mai cald decât în mod obişnuit, cu valori termice diurne în medie între 8 şi 11 grade, apoi vremea se va răci, astfel încât media maximelor va fi în scădere până în jurul valorii de 2 – 4 grade.

Temperaturile minime se vor situa în jurul pragului de îngheţ în nopţile de 20, 23, 24, 25 noiembrie, iar în ultimele nopţi vor scădea spre medii de până la -4 grade Celsius.

În restul intervalului, valorile nocturne vor fi pozitive, în medie până la 2 – 4 grade. În privinţa precipitaţiilor, acestea vor fi moderate cantitativ în zilele de 20 şi 21 noiembrie, posibil şi în jurul datei de 27 noiembrie, dar temporar şi în 19 noiembrie şi după 28 noiembrie, când vor fi slabe cantitativ.

Vremea în următoarele două săptămâni – Transilvania

În zona Transilvaniei, până pe 24 noiembrie, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit, cu maxime cuprinse în medie între 1 şi 4 grade, după care în perioada 25 – 27 noiembrie se va încălzi, media maximelor urmând a se situa între 5 şi 8 grade.

Începând din 28 noiembrie, valorile termice diurne vor fi din nou în scădere şi se vor situa până pe 2 decembrie, spre medii în jurul a zero grade Celsius.

Temperaturile minime se vor situa sub pragul de îngheţ în majoritatea intervalului, însă cele mai reci nopţi vor fi cele din perioada 23 – 25 noiembrie şi 30 noiembrie – 2 decembrie, când media va scădea până spre -8 grade Celsius.

Vor fi precipitaţii, local moderate cantitativ în ziua de 19 noiembrie şi slabe cantitativ, temporar în zilele de 20, 21, 27 şi 28 noiembrie, iar în restul intervalului probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă.

Vremea în următoarele două săptămâni – Maramureș

În Maramureş, vremea va fi rece în prima zi, cu maxime în medie în jurul a 3 grade şi apropiată de regimul termic normal, în perioada 20 – 23 noiembrie, când se vor înregistra temperaturi medii de 5 – 6 grade.

În perioada 24 – 27 noiembrie, va fi mai cald decât în mod obişnuit, cu valori termice diurne în medie între 6 şi 8 grade, apoi vremea se va răci, astfel încât media maximelor va fi în scădere până în jurul valorii de 2 grade Celsius.

Temperaturile minime se vor situa în jurul pragului de îngheţ în nopţile din perioadele 20 – 22 noiembrie şi 26 – 28 noiembrie.

În celelalte nopţi, valorile termice vor scădea spre medii cuprinse între -6 şi -4 grade. Se vor semnala precipitaţii în general slabe cantitativ în intervalele 19 – 21 noiembrie şi 25 noiembrie – 2 decembrie.

Vremea în următoarele două săptămâni – Moldova

În Moldova, vremea va fi mult mai rece decât în mod obişnuit pe tot parcursul intervalului, cu medii ale maximelor ce se vor situa între -2 şi 1 grad Celsius, cu excepţia zilelor de 26 şi 27 noiembrie, când vor fi în medie valori diurne până în jurul valorii de 4 grade.

Media minimelor termice va fi cuprinsă între -4 şi -1 grad în nopţile din perioadele 20 – 22 noiembrie şi 26 – 29 noiembrie, iar în rest se vor situa în general între -8 şi -6 grade, local chiar şi sub pragul gerului în nopţile de 23 şi 24 noiembrie.

Precipitaţiile vor fi mai însemnate cantitativ în ziua de 19 noiembrie, respectiv mai slabe în 20, 21, 27 şi 28 noiembrie.

În restul intervalului probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă.

Vremea în următoarele două săptămâni – Dobrogea

În zona Dobrogei, în prima zi a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 10 grade, apoi se va răci, astfel că în zilele de 22 şi 23 noiembrie media va scădea spre 1 grad Celsius.

Începând din 24 noiembrie, valorile termice diurne vor fi în creştere şi vor ajunge în medie la 8 – 11 grade, în perioada 25 – 28 noiembrie, după care în ultimele zile vor fi din nou în scădere spre o medie de 3 – 4 grade.

Minimele termice vor avea, de asemenea, fluctuaţii de-a lungul celor două săptămâni, astfel că vor scădea de la o medie de 1 – 2 grade, în primele nopţi, spre -5 grade în nopţile de 23 şi 24 noiembrie, după care vor creşte în medie spre 2 – 4 grade, în perioada 26 – 28 noiembrie, apoi vor scădea spre valori între -3 şi -2 grade, în ultimele nopţi.

Vor fi precipitaţii moderate cantitativ în ziua de 19 noiembrie şi slabe cantitativ, temporar, în zilele de 20, 21 şi în jurul datei de 27 noiembrie, iar în restul intervalului probabilitatea de apariţie a acestora va fi redusă.

Vremea în următoarele două săptămâni – Muntenia

În Muntenia, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a intervalului. Astfel, media maximelor va fi cuprinsă între 0 şi 4 grade, cu excepţia perioadei 25 – 28 noiembrie, când vor fi în medie valori termice de 5 – 8 grade, apropiate de cele normale.

În schimb, minimele termice se vor situa în jurul pragului de îngheţ în perioadele de 20 – 22 noiembrie şi 27 – 29 noiembrie, iar în rest se vor încadra în general între -6 şi -4 grade.

Din punct de vedere pluviometric, se anunţă precipitaţii moderate cantitativ în perioada 19 – 21 noiembrie şi slabe cantitativ între 26 şi 29 noiembrie. În restul intervalului, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă.

Vremea în următoarele două săptămâni – Oltenia

Pentru regiunea Olteniei, vremea se anunţă mai rece decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a intervalului, astfel că media maximelor va fi cuprinsă între 1 şi 4 grade, mai puţin în perioada 26 – 28 noiembrie, când vor fi în medie valori termice în jurul a 6 grade, apropiate de cele normale.

Minimele termice se vor situa în jurul pragului de îngheţ în perioadele de 20 – 22 noiembrie şi 27 – 29 noiembrie, iar în rest se vor încadra în general între -4 şi -2 grade.

Precipitaţiile vor fi moderate cantitativ în zilele de 20 şi 21 noiembrie şi slabe cantitativ în 19 noiembrie, precum şi în perioada 26 – 29 noiembrie.

Vremea în următoarele două săptămâni la munte

La munte, vremea se anunţă rece în cea mai mare parte a intervalului, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între -4 şi 0 grade Celsius, exceptând perioada 24 – 27 noiembrie, când vor fi în medie valori termice în jurul a 3 – 4 grade.

Minimele termice vor fi preponderent negative şi se vor situa, în medie, între -6 şi -2 grade, iar în ultimele nopţi spre -10 grade Celsius.

Totodată, vor fi precipitaţii moderate cantitativ în data de 19 noiembrie, respectiv slabe în zilele de 20 şi 21 noiembrie, dar şi în perioada 26 – 29 noiembrie.

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Acest articol a fost actualizat la: 20 noiembrie 2018 20:59

Share
Scris de
Ioan Adi