Știri

Antena 3: Suceava- care este adevărul celui mai mare focar din România?

Suceava este considerat cel mai mare focar de coronavirus din România. De-a lungul timpului, au circulat mai multe speculații în ceea ce privește „pacientul 0” și sursa de infectare. Au fost prezentate mai multe scenarii și s-a dovedit că în acest județ predomină haosul, lipsa unei bune gestionări a situației și un număr extrem de mare de infectați cu noul coronavirus.  Epidemiologul Manuela Trifan, actualul director al DSP Suceava, a făcut dezvăluiri pentru Antena 3 în legătură cu ce se petrece acolo, conform Antena 3.

Suceava- care este adevărul celui mai mare focar din România?

Epidemiologul a vorbit despre ce se întâmpla în „Lombardia de România” în momentul în care a devenit responsabilă de situația din această zonă. Deși nu fusese realizată o anchetă epidemiologică, se putea observa că numărul celor infectați continua să crească semnificativ. Managementul defectuos a dus la lipsa unei anchete epidemiologice care să indice un număr exact al persoanelor infectate, al persoanelor decedate. Medicii deja infectați, continuau să vină la serviciu, neștiind că purtau virusul.

Manuela Trifan a declarat că nu se știe exact sursa de la care a izbucnit această criză din Suceava, însă medicii au reprezentat 40% din numărul total de persoane infectate. Medicii s-au îmbolnăvit rapid din cauza faptului că nu s-au protejat de la început așa cum trebuie și nu au gestionat corect situația. Astfel, cadrele medicale nu au fost pregătite pentru o asemenea criză.

Manuela Trifan a făcut declarații surprinzătoare despre o vizită la un spital din Suceava. Acolo a fost surprins un detaliu înfrozitor: dezinfectarea lipsea cu desăvârșire. Mânerele ușilor erau învelite în tifon. Ulterior, acesta fusese îmbibat în substanțe dezinfectante. Cu toate acestea, era uscat și toată lumea îl atingea.

Au existat momente în care medicii au lucrat și 24 de ore în continuu în Suceava. Mulți dintre ei și-au petrecut sărbătorile pascale în incinta spitalelor, însă motivația de a merge mai departe este dată de pacienții care se vindecă și sunt externați.

 

 

Acest articol a fost actualizat la: 27 aprilie 2020 23:09

Share
Scris de
Andreea Oprea