Connect with us
Astăzi, luni, 3 octombrie, începe anul universitar 2016-2017, festivități de deschidere urmând să aibă loc la toate universitățile din țară.

Știri

Anul universitar 2016-2017 începe azi. Ce schimbări îi așteaptă pe studenți

Anul universitar 2016-2017 începe astăzi, luni, 3 octombrie. Festivitățile de deschidere vor avea loc în toate universitățile din România.

Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent la ceremonia de la Universitatea de Vest din Timişoara, iar premierul Dacian Cioloș la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Printre modificările acestui an universitar se numără introducerea a 35 de noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă în 22 de universităţi de stat, relatează news.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis va merge, luni, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2016-2017 la Universitatea de Vest din Timişoara, unde va participa apoi la o dezbatere cu membrii comunităţii academice din Timişoara. Şi ministrul Educaţiei Naţionale, Mircea Dumitru, va merge la deschiderea anului universitar la Universitatea de Vest din Timişioara, în timp ce premierul Dacian Cioloş va lua parte la ceremonia de la Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca.

Printre modificările acestui an universitar se numără introducerea a 35 de noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă în 22 de universităţi de stat, acreditate de ARACIS, iar pentru 59 de instituţii de învăţământ superior există modificări ale capacităţilor de şcolarizare pentru unele programe de studii. Trei instituţii de învăţământ superior – Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea din Piteşti şi Universitatea Creştină ”Partium” din Oradea – îşi modifică structura, la solicitarea acestora, în baza hotărârilor Senatelor universitare.

Din acest an universitar, în Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare sunt introduse următoarele noi specializări: chimie farmaceutică, echipamente şi sisteme electronice militare, electronică – radioelectronică de aviaţie, media digitală, managementul sistemelor de supraveghere aeriană, leadership militar şi pedagogie socială.

Totodată, vor exista 64 programe de studii universitare de master noi la 31 de universităţi din sistemul naţional de învăţământ superior.

O altă noutate a acestui an universitar este că Ministerul Educaţiei a autorizat provizoriu şcolile doctorale care funcţionează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, urmând ca metodologia de autorizare provizorie, acreditare şi evaluare periodică a şcolilor doctorale, pe domenii, să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern. Decizia a fost luată în condiţiile în care de la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale, în 2011, şi până în prezent, şcolile doctorale nu au fost evaluate extern pentru acreditare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top