Connect with us
cutremur

Știri

Anunț de ultim moment al directorului INFP: „Am reconsiderat cutremurul maxim posibil la 8,1 grade Richter”

Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) a anunțat realizarea unei hărți speciale a municipiului București din punct de vedere seismic.

Totodată, șeful INFP a vorbit și despre ultimele cercetări ale seismologilor care au arătat că magnitudinea maximă la care poate ajunge un seism produs pe teritoriul nostru a fost reconsiderată la 8.1 grade.

„La noi, până la realizarea acestei hărți, cutremurul maxim posibil a fost de 7,8 grade. în urma ultimelor cercetări pe care le-am făcut am reconsiderat cutremurul maxim posibil la 8,1 grade Richter. Vrancea poate să producă un astfel de cutremur”, a spus Ionescu, pentru Observator.

Directorul INFP a explicat și care sunt cutremurele cele mai periculoase pentru România.

„în România, cutremurele care pot provoca pagube sunt cutremurele cu magnitudini peste 7, și nici atunci. Practic, ar trebui să îndeplinească mai multe condiții pentru a provoca pagube. Cutremururul din 77 a avut 7,4 grade, s-a produs la o adâncime de 90 de km, a avut un anumit mecanism de rupere. și propagarea contează. Cutremurele care se produc în zona 90 de km. adâncime se propagă spre București, celelalte, la adâncimi mai mari, au directivitate către nord-estul României”, a mai spus Constantin Ionescu.

Potrivit directorului onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, seismele produse în zona Vrancea în ultimele zile nu trebuie să îngrijoreze populaţia pentru că nu vor fi urmate de un seism mare, care s-ar putea produce, în opinia sa abia, peste câteva zeci de ani.

”Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus Mărmureanu, potrivit news.ro.

La rândul său, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat că seismele din ultimele zile se încadrează în activitatea normală a zonei Vrancea şi nu ar fi motive de îngrijorare, deşi zona poate fi surprinzătoare.

”Nu se poate estima, nu avem de unde să ştim când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu stie sau Vrancea stie când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaşte, nu se pot face decât estimari foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde şti deocamdată.

Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii ca să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zonă complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur şi a timpului când se va produce. Ce spun cercetătorii în lucrările lor… sunt lucrări pe care e foarte bine că le scriu, pentru că arată un anumit stadiu al cercetării într-un domeniu. Dacă nu se face, nu există un progres”.

Cel mai mare cutremur din istoria României nu a fost în 1977

Poate cel mai cunoscut dezastru natural din istoria României este considerat cutremurul in 1977. Acesta nu a fost, însă, cea mai puternică mișcare seismică înregistrată pe teritoriul țării noastre.

La data de 26 octombrie 1802, în zona Vrancei, a avut loc cel mai puternic cutremur din istoria României. Istoricii au stabilit că s-ar fi situat în jurul valorii de 7,9 – 8,2 pe scara Richter, iar unda de şoc a fost simțită simţită până în Rusia şi Grecia. Ca o comparație, cel din 77 a avut doar 7,2 pe scara Richter.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top