Connect with us
Anunț important! Cum ar putea fi testați elevii după revenirea la școală

Știri

Anunț important! Cum ar putea fi testați elevii după revenirea la școală

A început un adevărat scandal în ceea ce privește testarea elevilor după revenirea la școală. În timp ce unii cumpără teste, alții se tem de ele și nu vor să le folosească, pe motiv că ar fi periculoase. Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a explicat clar cum sunt, de fapt, testele non-invazive puse deja la dispoziția elevilor.

Testele antigen rapide sunt non-invazive

În ultima perioadă a pornit un real război pe subiectul testării elevilor. Testele noninvazive din salivă despre care a vorbit în repetate rânduri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-au dovedit a fi ineficiente, după ce părinții nu au avut deloc încredere în ele, pe motiv că sunt traumatizante și periculoase pentru copii.

Conform ministrului Sorin Cîmpeanu, în 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli.

În acest context, Andreea Moldovan a explicat că testarea anti-Covid în școli se poate face cu ajutorul testelor antigen rapide pentru că acestea nu sunt invazive. Conform medicului, testele de salivă nu sunt elocvente și nu oferă un rezultat real, în timp ce testele antigen nu străbat mucoase, ci sunt de tip exudat.

Copiii ar mai fi fost testați în acest fel și în anii trecuți, după vacanță, pentru a se asigura că revenirea în școli este sigură. La fel se va proceda și acum, iar rezultatul va ajunge rapid, în doar 15 min.

„Noi mergem foarte mult pe metodologia Uniunii Europene. Avem aceste teste antigen rapide nazale, care nu pot să spun că sunt anodine la testare sau ca senzație, dar sunt un exudat nazal. (…) Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea școlii, la reintrarea în colectivitate. Practic erau exudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanțe. Este un test care nu este invaziv. E un termen care nu e corect folosit, pentru că nu străbate niciun fel de mucoase. Se ia de la nivelul mucoasei nazale și ne dă rezultatul în 15 minute”, a spus Andreea Moldovan la Digi24.

Elevii cu simptome să apeleze la medicul de familie

Andreea Moldovan a anunțat că elevii care au simptome de Covid ar trebui să anunțe medicul de familie. La orice semn că ar putea fi bolnavi, părinții trebuie să anunțe medicul de care aparțin și va veni acasă o echipă de testare.

„Acei copii care au minimum de simptome să anunțe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă. Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau infecție Covid”, declară Andreea Moldovan.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top