Connect with us
Anunț OFICIAL: Românii trebuie să facă asta! De la 1 iulie, vin scumpirile!

Știri

Anunț OFICIAL: Românii trebuie să facă asta! De la 1 iulie, vin scumpirile!

Nicolae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Eneriei (ANRE), a declarat că românii trebuie să negocieze cu furnizorii de utilități, mai ales cu cei care oferă mai multe servicii la pachet, pentru a obține prețuri mai bune la curent și gaze naturale.

Declarațiile acestuia vin în condițiile în care de la 1 iulie energia electrică se va scumpi cu 8% în medie, la nivel național.

Havrileț a oferit propriul exemplu, precizând că a economisit mult după ce a purtat negocieri cu un singur furnizor care îi livrează atât curent electric, cât și gaz.

Potrivit acestuia, atunci când semnează un contract negociat, consumatorii trebuie să fie atenţi în primul rând la preţ, apoi la condiţiile contractuale, în ce situaţii pot fi deconectaţi şi în ce condiţii se face plata, informează economica.net.

Totodată, el a admis că sunt foarte puţini consumatori casnici care au încheiat contracte în regim concurenţial, în principal din lipsa informaţiilor, şi a arătat că ANRE va obliga furnizorii de ultimă instanţă să-şi anunţe toţi consumatorii că au posibilitatea de a face acest lucru.

Havrileţ a precizat că, de la 1 iulie, va creşte preţul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă, adică cei tradiţionali: Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, în funcţie de zona în care locuiesc.

‘Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piaţa liberă, preţul nu creşte, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare’, a arătat el.

De la 1 iulie, preţul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din preţul total, şi dintr-o componentă care reflectă preţul din piaţa liberă, care are o pondere de 90%. De la 1 ianuarie 2018, piaţa va fi complet liberalizată şi toată energia pentru consumatorii casnici va proveni din piaţa liberă.

Citește și:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top