Anunțul care îi îngrijorează pe români! Raed Arafat: Până la primăvară sau vară nu vom sta liniștiți

26.10.2020
Anunțul care îi îngrijorează pe români! Raed Arafat: Până la primăvară sau vară nu vom sta liniștiți

Raed Arafat a vorbit duminică seară despre cum va evolua pandemia de coronavirus și la ce trebuie să se aștepte românii în următoarele luni. Șeful DSU a dat detalii și despre vaccinul pe care îl așteaptă întreaga planetă , menționând că este posibil ca acesta să fie disponibil pentru vaccinarea în masă abia după luna februarie.

Raed Arafat spune că trebuie să învățăm să trăim cu virusul

Secretarul de stat a mai făcut încă un apel la populație să repsecte cu strictețe regulile impuse de autorități, chiar dacă multe persoane îndeamnă public la nerepectarea acestora. Este esențial să purtăm masca de protecție și să avme o igienă corespunzătoare, pentru sunt toate șansele să ne mai confruntăm cu virusul cel puțin până în primăvara sau vara anului viitor.

De aceea Arafat recomandă românilor să învețe să trăiască cu virusul și să renunțe la anumite aspecte măcar pentru o perioadă, până lucrurile vor intra pe un făgaș normal.

„Din punctul de vedere al modului în care va evolua virusul, eu cred că cel puțin până la primăvară sau vara anului viitor nu vom sta liniștiți. Va trebui să învățăm să trăim cu virusul respectând toate regulile pe care mulți ne îndeamnă să nu le respectăm. Dacă renunțăm la anumite aspecte din viața noastră temporar, fără să o afectăm semnificativ, atunci este posibil să ieșim cu bine când lucrurile vor reveni la o cvasinormalitate, adică către primăvară – vară”, a mai spus Arafat.

Cât despre vaccinul pe care îl așteaptă toată lumea, șeful DSU spune că România a fost inclusă într-un mecanism european de achiziție și va beneficia de acesta imediat ce va începe comercializarea lui. Acest lucru s-ar putea întâmpla abia după februarie 2021, având în vedere că este vorba despre o problemă logistică de mare amploare.

„Este o problemă de logistică foarte serioasă. Va trebui organizare pe plan mondial și bineînțeles (…) cantitățile care vor fi distribuite. România, din fericire, face parte dintr-un mecanism european și va beneficia pe baza unui mecanism de achiziție european. Deci nu suntem singuri în această situație și asta este foarte bine. Ministerul Sănătății știe exact ce se întâmplă din minut în minut și la momentul în care va începe distribuirea vaccinului vom fi contactați și bineînțeles vom primi partea noastră din fiecare tranșă care este împărțită la nivelul Uniunii Europene”, a spus Raed Arafat.

Articolul continua dupa publicitate