Știri

Apa caldă în Galați poate fi furnizată doar dacă se fac plăți în avans

Administratorul CET Galaţi: Putem livra apă caldă destul de repede dacă ni se cere; trebuie făcute însă plăţi în avans

Administratorul special al Electrocentrale Galaţi a declarat, luni, că societatea poate relua furnizarea apei calde în sistem centralizat în municipiul Galaţi destul de repede, dar sunt necesare plăţi în avans de circa 2,4 milioane lei, după ce primarul a anunţat că societatea Calorgal trebuie să facă toate demersurile pentru repornirea sistemului de distribuţie a apei calde. Prefectul a atacat în contencios hotărârea de Consiliu Local prin care s-a suspendat pe o perioadă nedeterminată funcţionarea sistemului centralizat de termoficare.

Administratorul special al societăţii producătoare de agent termic Electrocentrale Galaţi, Sinan Mustafa, a afirmat, luni după-amiază, că a aflat din presă că primarul municipiului Galaţi a solicitat distribuitorului local al agentului termic, societatea Calorgal SA, să facă toate diligenţele necesare pentru reluarea furnizării apei calde menajere în oraş.

Sinan Mustafa a precizat însă că reluarea furnizării apei calde este condiţionată, ca şi până acum, de plăţi în avans, fiind vorba despre circa 2,4 milioane de lei pe lună, bani care vor trebui să ajungă la societatea pe care o conduce şi la Combinatul ArcelorMittal Galaţi pentru aburul industrial necesar.

„Noi oficial până acum nu am primit nimic, am văzut şi noi în presă. Noi avem o strategie de funcţionare pentru sezonul cald, din aprilie până în octombrie, care e acceptată de creditori şi pe care am funcţionat în aprilie, până când prin hotărârea de CL s-a decis suspendarea serviciului începând cu 1 mai. Acea strategie este în continuare valabilă – se bazează pe aburul industrial livrat de Combinat; deci în aceste condiţii vom putea livra destul de repede dacă ni se cere şi dacă sunt respectate condiţiile negociate, respectiv plata în avans la Combinat pentru aburul industrial de 1 milion de lei şi la noi pentru procesarea aburului industrial pentru apa caldă circa 1,4 milioane lei”, a afirmat, telefonic, Sinan Mustafa.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a transmis, luni, că societatea Calorgal trebuie să facă toate diligenţele necesare pentru repornirea sistemului de distribuţie a apei calde, după ce prefectul a atacat în contencios hotărârea de CL prin care s-a suspendat pe o perioadă nedeterminată funţionarea sistemului centralizat de termoficare.

Primăria municipiului Galaţi a solicitat societăţii Calorgal reluarea furnizării apei calde către populaţia municipiului, în urma demersului prefectului judeţului Galaţi, de a ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local (HCL 157/12.04.2017) de suspendare a sistemului centralizat de termoficare, potrivit unui comunicat transmis luni de Biroul de Presă al Primăriei.

„Societatea Calorgal este cea către care Consiliul Local a delegat serviciul de distribuţie a agentului termic şi apei calde. În acest moment, Calorgal trebuie să facă toate diligenţele necesare pentru repornirea sistemului de distribuţie şi poartă întreaga răspundere pentru bunul mers al acestui serviciu”, a declarat, în comunicat, Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Potrivit unei informări transmise la solicitarea News.ro, societatea de distribuţie a agentului termic, Calorgal, a anunţat că va solicita producătorului Electrocentrale pornirea instalaţiilor.

„Ca urmare a solicitării de reluare a furnizării de apă caldă în SACET, formulată de conducerea Primăriei municipiului Galaţi, facem următoarele precizări. Calorgal SA furnizează apă caldă în sistem centralizat prin 2 puncte termice care funcţionează ca centrale de cvartal ( PT Cezar şi PT Studenţi, cu 200 de consumatori ) şi centralele de bloc din blocurile ANL ( cu peste 500 de consumatori). Pentru toţi ceilalţi consumatori conectaţi a SACET, Calorgal SA va furniza apă caldă menajeră deîndată ce SC Electrocentrale Galaţi SA va produce agent termic. În acest moment suntem în situaţia de a solicita SC Electrocentrale Galaţi SA pornirea instalaţiilor de producere a agentului termic”, se arată în informarea transmisă de Departamentul de Comunicare al Calorgal.

Prefectul judeţului Galaţi a cerut în instanţă, pe 11 mai, anularea hotărârii Consiliului Local al municipiului Galaţi, din 12 aprilie, de suspendare pe termen nedeterminat a funcţionării sistemului centralizat de termoficare al oraşului, invocând o serie de aspecte de nelegalitate a hotărârii.

Potrivit Constituţiei României şi Legii 554/2004 a contenciosului administrativ, actual atacat este suspendat de drept până la soluţionarea cauzei. Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, cel care a susţinut adoptarea hotărârii de către Consiliului Local, a declarat, pe 11 mai, telefonic, că atacarea în contencios administrativ a hotărârii de către prefect ”ţine mai mult de dorinţa de a încurca”.

În plus, Pucheanu a spus că îi cere premierului României să-l demită pe prefect pentru acţiunile sale din ultima perioadă. Ulterior, pe 12 mai, Pucheanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu va renunţa la demersul său privind suspendarea sistemului centralizat de termoficare pe termen nedeterminat, aşa cum au votat consilierii locali pe 12 aprilie. În continuare, a precizat, Pucheanu, cealaltă hotârâre a Consiliului Local privind acordarea de ajutoare financiare celor care au depins de sistemul centralizat va fi pusă în aplicare.

„Nu avem contract semnat cu Electrocentrale pe care să-l punem în aplicare, pentru că a expirat. Nu avem ce reporni. Să ne dea dl. prefect bani pentru repornirea sistemului”, spunea atunci primarul.

Consilierii locali au aprobat, pe 12 aprilie, în cadrul unei şedinţe extraordinare, suspendarea furnizării/prestării serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu data de 01.05.2017 la nivelul municipiului Galaţi. Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Puheanu, spunea pe 12 aprilie că este vorba despre o suspendare pe termen nedeterminat a funcţionării sistemului centralizat de termoficare, adăugând că sistemul s-ar putea redeschide numai dacă va apărea în viitor o variantă viabilă, dar numai cu o contorizare separată pe fiecare apartament. Totodată, printr-o altă hotărâre, s-a decis ca valoarea ajutorului financiar pentru cei care depind de sistemul centralizat de termoficare să fie de 3.000 lei pentru achizitionarea unui sistem de încălzire şi apă caldă alternativ pentru încălzirea locuinţei. Banii se vor acorda însă numai familiilor care îndeplinesc o serie de criterii în funcţie de venituri. În acest scop, Primăria a pus la dispoziţia cetăţenilor şase puncte unde pot depune dosarul cu actele necesare în vederea obţinerii acestui ajutor. Potrivit primarului, într-o săptămână s-au depus în acest scop de către cetăţeni 847 de dosare.

În municipiul Galaţi figurau în urmă cu câteva săptămâni circa 35.000- 36.000 de apartamente branşate la sistemul centralizat de furnizare a apei calde menajere şi căldurii, din care doar circa 25.000 de apartamente sunt şi locuite efectiv.

Share
Scris de
Adrian Vrauko
Stiri Despre apaapa caldaGalati

Acest site foloseste cookies.

Read More