Connect with us
Arafat, ajutor pentru sinistrații din Galați: "Am scos de la Rezervele de Stat 18.000 litri de apă minerală şi 27.000 de conserve"

Știri

Arafat, ajutor pentru sinistrații din Galați: „Am scos de la Rezervele de Stat 18.000 litri de apă minerală şi 27.000 de conserve”

Raed Arafat a anunțat cum intervin autoritățile în cazul sinistraților. Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a decis scoaterea de la Rezervele de Stat a 18.000 de litri de apă minerală, 12.000 de conserve de carne şi 15.000 de conserve de pateu. Ajutorul vine pentru locuitorii din Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi,care nu se pot întoarce în locuinţele inundate.

În plus se pun la dispoziție şi 20 de tone de motorină şi o tonă de benzină, necesare utilajelor implicate în acţiunile de evacuare a apei şi de refacere a infrastructurii afectate de inundaţii, a anunţat, joi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat Raed Arafat.

”Acţiunile de sprijin al intervenţiei din judeţul Galaţi au început de miercuri, când au fost trimise în zonă forţe suplimentare de la trei unităţi – ISU Călăraşi, ISU Ialomiţa şi Unitatea Specială pentru Intervenţii în Situaţii de Urgenţă de la Ciolpani. Au ajuns astfel în judeţul Galaţi cinci motopompe de mare capacitate, trei autocamioane şi forţe de intervenţie suplimentare. Pe parcursul zilei de miercuri, am avut mobilizaţi în zonele afectate peste 800 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, la care s-au adăugat şi 70 de militari ai MApN”, a declarat Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a arătat că, în judeţele Galaţi şi Vrancea, numărul persoanelor evacuate depăşeşte 1.000.

„Intervenţiile de miercuri au avut ca scop prevenirea pierderilor de vieţi omeneşti, fapt pentru care, pe parcursul întregii zile, în zonele unde a existat risc pentru populaţie au fost realizate evacuări preventive de persoane. La nivelul judeţelor Galaţi şi Vrancea numărul persoanelor evacuate a ajuns la peste 1.000. Marea majoritate dintre acestea s-au cazat la rude, însă există şi persoane care au fost cazate în spaţii puse la dispoziţie de către autorităţile locale – în special în săli de sport sau cămine culturale, a explicat Arafat.

Începând de miercuri după-amiază au fost începute acţiunile de îndepărtare a efectelor inundaţiilor şi de sprijinire a populaţiei.

„Pentru acest lucru am suplimentat, prin relocare de la alte judeţe, numărul de pompieri şi motopompe de mare capacitate care acţionează în localităţile afectate de inundaţii. În judeţul Galaţi au fost trimise forţe şi mijloace din judeţele Călăraşi, Bacău, Buzău, Vaslui, Bucureşti-Ilfov şi Unitatea Specială de la Ciolpani însemnând opt camioane, nouă motopompe remorcabile, o motopompă de mare capacitate şi 25 de motopompe transportabile. De asemenea, în cursul zilei de ieri (miercuri, n.r.) în judeţul Vrancea au acţionat două autospeciale şi două motopompe aduse din judeţul Buzău. Având în vedere că multe dintre sursele de apă din localităţile inundate din judeţul Galaţi au fost colmatate, astăzi (joi, n.r.) am trimis în acele zone trei staţii de potabilizare a apei din Bucureşti, Brăila şi Tulcea”, a mai spus Raed Arafat.

Şeful DSU a arătat că în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a fost decisă o serie de măsuri de sprijin a populaţiei care nu se poate întoarce încă la locuinţe.

„Am aprobat astfel, scoaterea de la Rezervele de Stat a 18.000 litri apă minerală, 12.000 conserve de carne, 15.000 conserve de pateu. Aceste produse vor ajunge în localităţile Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi. Tot astăzi am decis scoaterea de la Rezervele de Stat a cantităţii de 20 de tone de motorină şi o tonă de benzină necesară susţinerii acţiunii utilajelor implicate în acţiunile de evacuare a apei şi de refacere a infrastructurii afectate de inundaţii. Vreau să mulţumesc şi Societăţii Naţionale de Cruce Roşie care s-a oferit să pună la dispoziţie truse de igienă personală – 300 de bucăţi şi saci de dormit – 250 de bucăţi. Aceste materiale vor ajunge astăzi în zonele afectate cu ajutorul pompierilor”, a adăugat Arafat.

Autorităţile au mai decis efectuarea unei breşe în corpul digului râului Geru, în zona comunei Piscu, pentru evacuarea surplusului de apă.

„Tot joi dimineaţă, în urma evaluărilor făcute împreună cu conducerea ministerului şi a IGSU, am decis să trimitem un ofiţer cu funcţie de comandă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă care să conducă în teren intervenţiile forţelor noastre. Totodată, am decis ca un elicopter al MAI să survoleze astăzi (joi, n.r.) zona afectată şi să efectueze misiuni de recunoaştere aeriană. Toate aceste măsuri au ca scop ajutorarea populaţiei afectate şi limitarea efectelor inundaţiilor. Despre aceste acţiuni l-am informat şi pe ministrul Afacerilor Interne, Ioan Dragoş Tudorache, care, aşa cum ştiţi, se află de ieri dimineaţă la Consiliul JAI al miniştrilor de Interne, reunit zilele acestea la Luxemburg,”a mai spus Raed Arafat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top