Initiativa ANAF prin care fiecare roman raporta fara sa vrea tot ce face cu banii in sistemul electronic de plati a starnit numeroase controverse in societate. Asociatia de Plati Electronice din Romania vine cu un punct de vedere despre aceasta masura considerata de multi economisti drept securistoida.
Ministerul Finantelor Publice si ANAF au anuntat recent ca au in plan modificarea prevederilor dintr-un proiect de hotarare de Guvern potrivit carora Fiscul ar putea sa stie totul despre romanii care detin carduri: de la data si ora exacta la care s-a facut o tranzactie pana la numarul de cont, valoarea tranzactiei si pentru ce anume au fost scosi bani sau ce plati s-au facut cu el.
UPDATE. Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, in arest la domiciliu
Ioana Maria Vlas, dezvaluiri BOMBA despre Sorin Ovidiu Vintu!
Masura a fost aspru criticata inca de la anuntarea ei, iar cei de la Finante au facut un pas inainte vazand reactiile de nemultumire din partea cetatenilor. Asociatia de Plati Electronice din Romania sustine ca intentia Fiscului este una cat se poate de periculoasa din trei motive:
1. ANAF va sti numarul de card, numele si prenumele detinatorului – „informatii securizate la cel mai inalt nivel in mediul financiar bancar”, noteaza Hotnews.ro.
2. Fiscul va stoca datele fara sa ia in calcul cerintele tehnice ce trebuie indeplinite de catre cel care stocheaza aceasta informatie si cadrul juridic al responsabilitatii in caz de divulgare a acestor informatii.
3. „In prezent ANAF poate avea acces la cerere la aceste informatii. Accesul la CERERE presupune o solicitare scrisa si fundamentata ce pleaca de la ANAF catre banca emitenta, ceea ce ii da demersului 2 caracteristici: (1) este fundamentat si avizat intern la nivelul ANAF de catre persoane autorizate si (2) solicitarea are trasabilitate in sensul ca exista documente in forma scrisa care insotesc demersul. In concret oricine poate identifica cand, cine, si de ce a solicitat aceste informatii.
In situatia in care toate aceste informatii s-ar stoca la ANAF procesul intern de decizie al ANAF si trasabilitatea operatiunii de acces la informatii devin complet netransparente”, se arata in comunicatul APERO, mai scrie site-ul de stiri sus mentionat.
Acest site foloseste cookies.
Read More