Un studiu îngrijorător a ieșit pe piață și este vorba despre sănătatea tuturor românilor. Românii sunt nevoiți să aștepte până la 43 de luni ca să aibă medicamente de ultimă generație.
Din cele 156 de medicamente inovatoare, care salvează oameni în Europa, la noi sunt decontate sau gratuite doar 20!
„Accesul pacienților români la medicamente inovatoare”, realizat în noiembrie 2017, pentru ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente) este studiul care scoate la iveală realitatea cruntă a românilor.
„Pacienții români au dreptul de a avea acces la ceea ce se numește , mai exact cel mai eficient medicament pentru afecțiunea lor disponibil pe piață la un moment dat, ca și ceilalți pacienți europeni.
Datele ne arată că avem un decalaj destul de mare de acoperit, mai ales dacă luăm în considerare faptul că progresul tehnologic remarcabil al ultimilor ani a dus standardul terapeutic european către produse net superioare ca eficacitate și eficiență.
Inovația în medicină salvează vieți doar dacă pacienții au acces la ea. Și ne dorim ca pacienții români să aibă acces permanent la tratamente inovatoare în aceeași măsură în care au și pacienții europeni.
CITESTE SI: S-a dat lege pentru PENSIONARI! Guvernul a decis ce se întâmplă cu medicamentele!
Scandalul dezinfectantilor : Medic de la Marie Curie: Faceti teste si la medicamente!
Tensiunea arteriala – Valori normale in functie de varsta
Boala care face ravagii în Europa de Est. Care este situația în România
România are acum șansa de a recupera din decalaj, dată fiind creșterea economică fără precedent. De altfel, autoritățile au făcut pași majori în deschiderea listei de medicamente compensate și apreciem eforturile lor.
Soluția pentru reducerea decalajului de tratament este cea aplicată de toate celelalte țări, un parteneriat între autorități, comunitatea medicală, pacienți și reprezentanții cercetării și ai progresului în medicină.
Doctor Monica Pop, managerul spitalului de Urgențe Oftalmologice din Capitală, a dezvăluit care sunt medicamentele care pot duce la orbire.
Unele dintre aceste medicamente sunt foarte comune și sunt luate de foarte mulți români, fără ca aceștia să cunoască riscurile la care se expun.
Există multe categorii de medicamente pe al căror prospect se regăsesc, ca efecte secundare, tulburările de vedere.
Pastilele cu cel mai mare risc sunt anticoncepționalele, inclusiv cele din noua generație.
”Singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte”, a spus oftalmologul, pentru doctorulzilei.ro.
Totodată, mai există și alte medicamente care cresc presiunea intraoculară. Acestea sunt cele din categoria Viagra, antidepresivele, somniferele, cele care tratează ulcerul și toate medicamentele ce provoacă uscăciunea gurii.
”Acestea din urmă conțin atropină și beladonă, contraindicate în glaucom. Acum câțiva ani, într-o singură noapte, mi-au venit șapte pacienți cu pupilele dilatate și vedere proastă. Nu luaseră niciun medicament, nu sufereau de nicio boală. Toți mâncaseră un anumit tip de halva cu beladonă”, a mai spus doctor Monica Pop.
Acest site foloseste cookies.
Read More