Atribuțiile președintelui american sunt extrem de bine reglementate de Constituția Statelor Unite ale Americii (SUA).
Președintele americii este considerat de mulți cel mai puternic om de pe planetă, însă atribuțiile lui sunt extrem de limitate de constituția Americii. Catalogarea ca cel mai puternic om de pe planetă vine de la puterea economică și importanța pe care America o are în lume.
Durata mandatului de președinte este de 4 ani, iar in 8 noiembrie urmează să fie ales cel de-al 45-lea președinte din istoria Americii.
Candidata democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump sunt în cursa electorală de la alegerile SUA din anul 2016. Americanii urmează să voteze pe 8 noiembrie cărui candidat îi vor încuvința încrederea.
Un lucru mai puțin știut este acela că președintele SUA este votat indirect de popor. Mai precis americanii votează un anumit colegiu de electori, care la rândul său voteză viitorul președinte SUA. Sistemul de vot este destul de complicat, în comparație cu alte state din Europa, unde votul în cele mai multe cazuri se face direct către o persoană.
Constituția SUA, după cum v-am spus deja, reglementează extrem de clar atribuțiile președintelui american. Acesta deține în acelaș timp funcția de șef de stat și șef de guvern.
Tot conform constituției președintele SUA este și comandantul suprem al armatei.
În SUA puterile și atribuțiile sunt împărțite în puterea legislativă, deținută de Congresul american, și puterea executivă deținută de președinte.
Președintele SUA are, conform articolului II din Constituție, împuernicirea de a aplica legile federale. De asemenea, numește exectivul federal, diplomații și ofițerii judiciari.
Tot în sarcina și atribuția președintelui întră și ratificarea tratatelor cu puterile străine, dar numai după ce se consultă cu Sentatul și primește acordul acestuia.
O altă atribuție pe care președintele SUA o are este că poate convoca sesiuni extraordinare ale uneia sau ambelor camere legislative, dar numai în condiții excepționale.
Șeful de stat din SUA poate de asemenea acorda grațieri federale.
Colegiul Electoral este de fapt cel care decide cine va fi viitorul președinte SUA. Acesta reprezintă cele 50 de state, dar și Districtul Columbia.
Puterea legislativă este formată din Congresul american (Senatul) și Camera Reprezentanților. Interesul statelor americane este reprezentat de cei 102 senatori, iar interesul local este reprezentat de cei 435 de deputați din Camera reprezentanților.
Votul poporului se duce către un colegiu de electori, care are misiunea de a alege un președinte.
Constituția Americii interzice ca un președinte să aibă mai mult de două mandate, încă din anul 1951 prin amendamentul la legea fundamentală cu numărul 22.
Având în vedere puterea pe care SUA o are în lume, o atribuție a președintelui american mai putin oficială este cea că persoana care este în fruntea statului trebuie să fie un model. Nu doar pentru americani, ci pentru întreaga lume.
De asemenea este deja cunoscut ca șoția președintelui american are un rol foarte bine stabilit. Aceasta trebuie să se ocupe de problemele sociale și să fie extrem de implicată în cauzele umanitare.
Condițiile să devii președinte american sunt extrem de bine specificate de constituția americii. Un info grafic, realizat de ambasada SUA din România, notează foarte clar ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a ocupa această funcție.
Înainte să candideze, doritorii trebuie să îndeplinească 3 condiții minime: să fie cetățeni americani de la naștere, să aibă vârsta minimă de 35 de ani și un domiciliu stabil in SUA de 14 ani. Apoi trebuie să urmeze pașii din info graficul de mai sus.
Barak Obama a fost primul președinte de culoare din istoria SUA. Acesta a fost investit în funcția de președinte, pentru prima dată în anul 2009, mai precis pe data de 20 ianuarie.
În prezent se află în cel de-al doilea mandat, după ce a câștigat alegerile din anul 2012. Mandatul său expiră pe 20 ianuarie 2017, la ora 11:59:59, urmând ca pe 20 ianuarie 2017 la ora 12:00 să fie investit noul președinte SUA în urma rezultatelor alegerilor SUA din 2016.
Primul președnte SUA a fost George Washington, care a avut două mandate, în perioada 1789 și 1793 și 1793 și 1797.
A fost urmat în anul 1797 de John Adams. Lista președinților SUA completă o găsiți aici.
Huff.ro va face transmisii live de la alegerile din SUA din 8 noiembrie, în format live video, live text și va transmite în timp real rezultatele și tot ce se intamplă la alegeri.
Acest articol a fost actualizat la: 7 noiembrie 2016 23:08