Connect with us
Au început eliberările de corupți! Alina Bica, Dan Șova, Constantin Niță și Rudel Obreja ies din închisoare

Știri

Au început eliberările de corupți! Alina Bica, Dan Șova, Constantin Niță și Rudel Obreja ies din închisoare

Fostul senator Dan Şova, fostul ministru Constantin Niţă şi fostul şef al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja au fost eliberaţi din închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a dispus miercuri suspendarea executării pedepselor în dosarele în care au fost condamnaţi.

De asemenea, ICCJ a hotărât și suspendarea pedepsei fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, aflată în Costa Rica.

Decizia vine după ce în urmă cu câteva săptămâni, CCR a admis o contestație a guvernării PSD, considerând că Instanța supremă nu a respectat legea privind completurile de judecată.

CCR susține că ICCJ trebuia să tragă la sorți toți membri completului și nu doar patru dintre ei, al cincilea fiind membru de drept.

Citește și: Decizia CCR în legătură cu completele de 5 judecători

Cei trei au solicitat miercuri în instanţă anularea pedepselor pe motiv că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la Instanţa supremă.

Completul de judecată care a dispus eliberarea celor 3 este format din: Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera şi Rodica Aida Popa.

„Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnatul Dan – Coman Şova împotriva deciziei penale nr. 108 din 20 iunie, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 3174/1/2017.(…) Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr. 506 din 25 septembrie 2017 (…), până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare.

Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat Dan-Coman Şova de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis în baza sentinţei penale nr. 506 din 25 septembrie 2017 (…), dacă nu este arestat în altă cauză”, se arată în minuta deciziei cu privire la fostul senator.

„Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnatul Constantin Niţă împotriva deciziei penale nr. 118 din 28 iunie, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 3157/1/2017.(…)

Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr.305 din 26 mai 2017 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2312/1/2016, (…), până la soluţionarea definitivă a contesta?iei în anulare.

Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat Constantin Niţă de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis în baza sentinţei penale nr.305 din 26 mai 2017 (…), dacă nu este arestat în altă cauză. Definitivă”, potrivit minutei în cazul fostului ministru al Energiei.

„Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnatul Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2303/1/2017.(…) Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017 (…), până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare.

Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat Rudel Obreja de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis în baza sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017 (…), dacă nu este arestat în altă cauză. Definitivă”, se precizează în minuta deciziei în cazul fostului preşedinte al FRB.

„Admite în principiu contestaţia în anulare formulată de condamnata Alina Mihaela Bica împotriva deciziei penale nr. 117 din 26 iunie 2018, pronunţată de completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 2067/1/2017. (…)

Admite cererea de suspendare a executării sentinţei penale nr. 1057 din 29 noiembrie 2016 (…), până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare. (…) Definitivă”, se arată în minuta deciziei.

Pentru ce au fost condamnați cei patru

Fostul senator Dan Şova a primit, pe 20 iunie 2018, o pedeapsă definitivă de 3 ani închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, el având de achitat suma de 100.000 euro.

Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost condamnat definitiv, pe 28 iunie 2018, 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, fiind acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat, pe 5 iunie, la cinci ani închisoare în dosarul „Gala Bute”, dosar în care Elena Udrea a primit 6 ani de închisoare.

În noiembrie 2016, Alina Bica a fost condamnată în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului şi a fost achitată pentru două infracţiuni de abuz în serviciu şi o alta de favorizarea făptuitorului.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top