Procurorul general Augustin Lazăr a dispus delegarea lui Daniel Horodniceanu în funcţia de procuror şef al DIICOT pentru încă şase luni, în condiţiile în care mandatul acestuia expiră pe 19 mai.
Conform sursei citate, delegarea lui Horodniceanu începe din data de 19 mai şi încetează pe 19 noiembrie.
Pentru şefia DIICOT s-au înscris în cursă doar doi candidaţi – Daniel Horodniceanu, actualul procuror şef al instituţiei, şi Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, care au susţinut interviurile la sfârşitul săptămânii trecute.
Citește și: Procurorul șef DIICOT: „Prin ceea ce a făcut Guvernul, România se întoarce în timp cu 12 ani”
Luni, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis către CSM propunerea de numire a lui Felix Bănilă în funcţia de procuror şef al DIICOT.
Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Citește și: Alina Bica a cerut azil politic în Costa Rica. Ce spune avocatul fostei șefe a DIICOT
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, pe 16 martie, solicitarea lui Daniel Horodniceanu de a reveni la DIICOT Iaşi după data de 19 mai, când îi înceta mandatul de procuror şef.
Mai multe percheziții au loc miercuri dimineața în București și alte 28 de județe. Descinderile procurorilor DIICOT vizează un număr de 227 de suspecți.
Printre cei vizați de cele 238 de percheziții domiciliare se află și membri ai clanului Gehosu, bănuiți de mai multe infracțiuni.
Conform lui Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, acțiunea este una plănuită, la care se lucrează de peste două luni.
Potrivit unui comunicat DIICOT, percheziţiile vizează destructurarea mai multor grupări infracţionale.
Sursa citată menţionează în cadrul operaţiunii ZIUA Z, sub coordonarea Structurii Centrale a DIICOT, procurorii din cadrul direcţiei au declanşat o amplă acţiune de combatere a fenomenului infracţional organizat, care se derulează concomitent pe teritoriul judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraş, Hunedoara, Timişoara, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Bistriţa Năsăud şi în municipiului Bucureşti. Citește continuarea AICI.
Foto: Hepta.ro