Știri

Autoritățile, depășite de pesta porcină africană. Ce spune Petre Daea

Pesta porcină africană face ravagii în țară, iar autoritățile încă nu știu cum să poată stopa această maladie.

Mai multe ferme au rămas fără porci, lucru ce a dus la pierderea de locuri de muncă, iar mai mulți oameni nu vor avea ce pune pe masa de Crăciun, după ce animalele le-au fost sacrificate.

Unii oameni sunt furioși pe reacția autorităților și spun că le-au fost omorâți porci sănătoși.

„Erau sănătoşi porcii. Sănătoşi, doamnă! Nu au luat analize, nu nimic. Au venit, au luat şi au plecat. Al meu porc sănătos, l-au luat şi l-au băgat la groapă. Pentru ce mi-au luat mie porcul?!”, a spus un localnic din comuna Gropeni, din județul Brăila, pentru Digi 24.

Din păcate, România și Europa se confruntă în acest moment cu cea mai gravă boală a animalelor de după al doilea război mondial până în prezent. Pesta în sine, denumirea definește practic cea mai gravă boală care afectează animalele.

Până la acest moment au fost eliminați 123.411 porci. De la data confirmării primei prezențe a virusului, pe 31 iulie 2017 în Satu Mare, avem în acest moment în evoluție 781 focare în diferite faze evolutive în 10 judete, fiind afectate 165 localități”, a anunțat Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA.

Petre Daea, depășit de criza pestei porcine

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii, Petre Daea, pare să nu fie foarte afectat de această situație cauzată de pesta porcină.

El a promis despăgubiri celor afectați, doar că procedura este una anevoioasă și, până acum, extrem de puțini agricultori au primit despăgubirile aferente, mai ales că nu prea sunt bani.

Din 1603 dosare până la această dată, care au fost întocmite și solicitate, au fost plătite până la această dată 83 de dosare.

Din discuțiile pe care le-am avut cu preșțedintele ANSVSA, care are buget separat de Ministerul agriculturii, se așteaptă rectificarea pentru a da poziție bugetară, pentru că nimeni nu a putut să prevadă în poziția bugetară, se așteaptă rectifcarea pentru alocarea sumelor și pentru a fi plătite.

Nu rămâne niciun cetățean fără despăgubire. Despăgubirea se dă de la bugetul statului și apoi se folosește mecanismul prevăzut de regulamentul 652 al Comisiei Europene, care spune că banii vor veni de la UE”, a spus Daea.

Întrebat de jurnaliști cum plănuiește să rezolve această criză, ministrul a părut că nu are un plan concret.

„România va fi în stare să treacă peste acest moment greu, care este un moment dificil, printr-o singura soluţie: să analizăm cu atenţie şi să acţionăm împreună. Dacă noi zilnic punem la îndoială procedurile şi facem interpretări de tot felul, nu putem să stăpânim acest virus„, a spus Petre Daea.

Citește și: Ce ascund autoritățile în cazul maladiei care face ravagii în România

Vezi comentarii

  • Tov.Daeea este oier (cioban) de profesie si ce pretentii avem sa se priceapa si la porcine . Mai trage o tuiculita si apoi vino sa faci pe claunul ,ca asa iti sade bine !

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More