Connect with us
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul absenţei citostaticelor de la Institutul de Oncologie Iaşi

Știri

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul absenţei citostaticelor de la Institutul de Oncologie Iaşi

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu marți în cazul absenţei medicamentelor citostatice la Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

„Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Avocatul Poporului s-a sesizat în urma unui articol apărut în presa locală, pe 11 aprilie, în care se relata faptul că la Institutul Regional de Oncologie Iaşi nu mai este bleomicină, deşi Unifarm îl are pe stoc, precum şi că spitalul poate să-l achiziţioneze numai la preţul de 45 de lei, iar Unifarm îl are la 99 de lei.

„Institutul Regional de Oncologie Iaşi nu mai are pe stoc bleomicină, citostatic folosit pentru tratamentul bolnavilor cu cancere localizate la nivelului capului, gâtului, colului uterin şi organelor genitale.

Citește și: Klaus Iohannis, după întâlnirea cu avocatul poporului: „Poate până mâine va lua decizia corectă”

(…) Potrivit conducerii institutului, produsul nu lipseşte din ţară, se regăseşte în stocurile Unifarm, însă la un preţ mai mare decât cel stabilit de Ministerul Sănătăţii. În consecinţă, institutul ieşean nu poate achiziţiona produsul”, se arăta în articolul de ziar, citat în comunicatul Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului s-a sesizat și în luna aprilie și a solicitat relocarea unor deținuți de la Penitenciarul Ploiești

Pe 2 aprilie, Avocatul Poporului s-a sesizat după ce fostul lider de sindicat Liviu Luca a intrat în greva foamei în semn de nemulţumire faţă de tratamentul care i-a fost aplicat în timpul unei percheziţii ce a avut loc în celula sa

Citește și: Criza citostaticelor: Bolnavi de cancer ramasi fara un medicament vital

Potrivit unui comunicat remis luni, Avocatul Poporului a adresat o recomandare conducerii Penitenciarului Ploieşti. În această solicitare, cere să se dispună măsurile legale pentru relocarea unor deţinuţi la unităţi penitenciare similare.

Concomitent cu sporirea numărului de gardieni pentru a acoperi necesarul de activităţi specifice (pază, escortă). Fie prin detaşare temporară, fie prin demararea procedurilor de angajare în sistem.

Aceeaşi solicitare a fost adresată şi ministrului Justiţiei. Recomandarea este urmarea sesizării din oficiu şi a anchetei efectuate de Avocatul Poporului după apariţia în presă a unor relatări conform cărora mai mulţi deţinuţi din Penitenciarul Ploieşti ar fi fost ţinuţi dezbrăcaţi pe un hol de acces, cu ocazia unei percheziţii care ar fi avut loc în celula în care aceştia erau cazaţi. Citește continuarea AICI.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top