O fetiță de 11 ani a murit la o oră după ce medicii de la Spitalul de Urgență Bârlad au refuzat să o interneze, invocând o procedură. Conducerea spitalului a demarat o anchetă internă.
Fetița dintr-un centru de plasament pentru copii cu dizabilităţi din judeţul Vaslui, a decedat la începutul săptămânii. Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Bârlad au refuzat să o interneze. Aceștia au invocat că nu trecuseră 24 de ore de când fusese externată.
Potrivit reprezentanților Centrului de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat (CPRUANE) Bârlad, medicii i-au administrat copilei un calmant, și au trimis-o acasă. Personalul medical și-a explicat decizia prin faptul că aceasta fusese externată cu mai puțin de 24 de ore în urmă.
Fetița suferea de numeroase afecțiuni medicale. Copila avea tetrapareză spastică, sindrom epileptic, convulsii, marasm nutriţional şi deficienţă mentală. Ea fusese internată anterior, timp de o săptămână, în aceeași unitate medicală. Cadrele medicale au externat-o după ce starea ei s-a îmbunătățit.
”La mai puţin de 24 de ore după ce a revenit în centrul rezidenţial, fetiţa a început din nou să aibă convulsii, motiv pentru care am revenit cu minora la spital. Însă, medicul de gardă mi-a spus că-i face un calmant, după care să o iau în centru pentru că «nici foaia (n.r.- fişa medicală) nu s-a închis».
Ne-am conformat şi, din păcate, nici bine nu am ajuns în centru, că fetiţa a murit. Cadrele medicale s-au justificat că se lovesc de o procedură, care prevede că pacienţii nu pot fi reinternaţi dacă nu au trecut 24 de ore de la ultima externare”, a declarat, şeful CPRUANE Bârlad, Ionel Brătianu, potrivit news.ro.
Conducerea Spitalului Bârlad susține că în situații de urgență, nu se poate justifica refuzul internării din cauza acelei proceduri, aceștia demarând o anchetă internă pentru lămurirea situației.
”Medicii nu sunt îngrădiţi de conducerea spitalului, de sistem sau orice proceduri să refuze să interneze cazurile grave, chiar dacă nu au trecut acele 24 de ore de la ultima externare. Nu ştiu ce considerente au avut de au refuzat internarea. O să facem anchetă internă, o să le luăm declaraţii medicilor să vedem cum justifică situaţia.
Într-adevăr, sunt probleme cu decontarea la Casa de Asigurări de Sănătate a cheltuielilor de pe fişele medicale de internare în cazul în care nu se respectă acea procedură. Dar, când este vorba de salvat viaţa unui om, nu trebuie să ne mai gândim la protocoale”, a precizat directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş.
Citește și: Percheziții de amploare la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu și la mai mulți medici și asistente
Fetița de 11 ani se afla în grija centrului de plasament din vara acestui an. Copila provenea dintr-o familie dezorganizată, fiind abandonată de mamă imediat după naștere. Ea a fost crescută de tatăl ei, însă acesta a decedat în urma unui accident. Fetița a stat apoi în plasament la bunica paternă, până la moartea femeii, în vara lui 2016.