Știri

„Baronul local” Nicolae Mischie a murit. Cauza decesului fostului șef al CJ Gorj

Nicolae Mischie a murit duminică la spitalul Elias din Capitală, la vârsta de 73 de ani.

Supranumit „primul baron al României”, el a fost președinte al CJ Gorj și deputat din partea PSD. Modul său autoritar de a conduce județul Gorj, dar și situația sa financiară i-au adus această titulatură de „baron local”.

Mischie era internat în spital de mai mult timp, în urma unor complicaţii. El a suferit în urmă cu câţiva ani un accident vascular-cerebral.

Familia acestuia a precizat că decesul a survenit în urma unei infecții severe.

Fostul șef al CJ Gorj a avut mai multe probleme cu legea de-a lungul timpului.

Nicolae Mischie, un istoric de probleme cu justiția

Fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, Nicolae Mischie, a fost acuzat de procurori că ar fi primit mită în valoare de mai multe sute de mii de euro, sub formă de mașini, mobilier, aparatură electrocasnică sau lucrări de construcții, de la un om de afaceri pe care l-ar fi ajutat să obțină contracte publice preferențiale.

Ancheta penală a început în 2004, iar pe 12 iulie 2007, Mischie a fost condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare cu executare. Nicolae Mischie a declarat că procesul ar fi fost unul politic și a acuzat magistrații că l-au condamnat fără a-l audia.

În realitate fusese audiat de procurori. Sentința a fost menținută și la apelul judecat la Curtea de Apel Timișoara (17 februarie 2010) și de Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 martie 2011.

În martie 2013, a fost eliberat condiționat, obținând o reducere cu 102 zile a sentinței datorită publicării monografiei Godinești – file de istorie despre localitatea sa natală, deoarece legea permite ca un deținut să poată fi eliberat mai devreme dacă scrie cărți în timpul detenției, indiferent de valoarea lor artistică sau științifică și de modul în care sunt ele publicate.

Ulterior, Mischie a reclamat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului condițiile de detenție și durata lungă a procesului, primind despăgubiri de 4300 de euro, dar nefiind exonerat pentru faptele de corupție.

Chiar și după executarea pedepsei, Mischie continua pe site-ul său personal să-și susțină nevinovăția.

Mischie a mai fost anchetat și pentru deținere de arme ilegale, cumpărate din Elveția și a fost condamnat de ÎCCJ la un an de închisoare cu suspendare. Baronul de Gorj a atacat decizia la CEDO și a a avut câștig de cauză.

Citește și: Alin Cucui, vicepreședintele CJ Alba, găsit spânzurat! Ce avere avea acesta

Acest articol a fost actualizat la: 15 aprilie 2018 17:27

Vezi comentarii

Share
Scris de
Catalin Nae