Belgia a ajuns la un acord privind CETA. Vizele românilor pentru Canada ar putea fi eliminate

27.10.2016
Belgia a ajuns la un acord privind CETA. Vizele românilor pentru Canada ar putea fi eliminate

Guvernul federal din Valonia, Belgia, a ajuns la un acord cu autoritățile belgiene privind CETA, acordul de liber schimb între UE și Canada, a anunțat premierul Charles Michelle.

Acest lucru înseamnă că vizele pentru românii care vor să ajungă în Canada ar putea fi eliminate, condiția fiind ca toate țările membre ale Uniuni Europene să cadă de acord asupra acestui tratat.

Citește și: Românii vor putea merge în Canada fără vize, de la 1 decembrie 2017

Textul acordului a fost trimis direct Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai Guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), a adăugat el.

Părţile implicate vor încerca să obţină un răspuns din partea Parlamentelor lor cel mai târziu vineri, la miezul nopţii.

Anunţul a venit după ce summitul european care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru a semna CETA a fost anulat, fără a fi fixată o dată pentru o nouă reuniune.

Anterior, premierul canadian Justin Trudeau a anunţat că şi-a anulat vizat prevăzută pentru joi, scrie news.ro.

După mai multe runde de negocieri eşuate, premierul Charles Michel s-a întâlnit joi, din nou, cu reprezentanţii regiunilor belgiene pentru a ajunge la un text comun care să liniştească temerile privind importurile agricole şi căile de rezolvare a diferendelor comerciale.

Trudeau a intensificat presiunea asupra UE în ultimele săptămâni, avertizând că blocul comunitar va demonstra că se află pe o cale greşită, dacă nu poate semna un acord cu o ţară atât de progresistă precum Canada.

CETA vizează să faciliteze fluxul de mărfuri între UE şi Canada, prin eliminarea unor taxe şi altor obstacole comerciale. De asemenea, este considerat drept bază pentru acordul mai amplu şi mai controversat TTIP, negociat cu Statele Unite.

Opozanţii CETA şi TTIP se tem că acordurile vor oferi prea multă putere corporaţiilor şi vor slăbi capacitatea Guvernele de a fixa standarde pentru protecţia angajaţilor, consumatorilor şi mediului.

Pe de altă parte, susţinătorii consideră că tratatele vor consolida creştere economică şi vor crea locuri de muncă.

Eşecul iniţial al negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic şi Comercial UE-Canada, a venit la doar câteva ore după ce reprezentanţii europeni şi canadieni au depăşit impasul provocat de respingerea acordului de către România şi Bulgaria.