Biblia si cele mai controversate informatii din jurul ei

Biblia este cea mai cunoscuta carte din lume si continutul ei a fost de multe ori obiectul unor mari controverse asa cum s-a intamplat si in cazul de fata. Cea mai aprinsa discutie ramane cu siguranta aceea legata de folosirea Bibliei ca document istoric. In afara de aceasta, unii arheologi si istorici sustin ca Dumnezeu avea o sotie, pe nume Asherah. Istoricul care a venit cu aceasta teorie in 1967, se numea Raphael Patai si era absolut convins ca Dumnezeu si presupusa sotie reprezentau doua entitati la fel de importante pentru vechii locuitori ai Israelului.

Cercetatoarea Franceska Stavrakopoulou a fost cea care cateva decenii mai tarziu, in 2012, readucea respectiva teorie in prim-plan si afirma ca in situl de la Kuntillet Ajrud, in desertul Sinai, erau dovezi foarte importante in acest sens. Astfel, Stavrakopoulou sustinea ca au fost descoperite fragmente ceramice inscriptionate cu cereri de binecuvantare adresate ,,lui Yahwev si a lui Asherah”. Se pare ca respectivele artefacte au fost datate in secolul VIII i.Hr.

Locul judecatii lui Iisus a starnit discutii foarte aprinse in randul arheologilor si istoricilor. Acest subiect a cunoscut apogeul in 1999, cand cu ocazia unor lucrari de extindere a turnului Muzeului lui David din Ierusalim, s-a crezut ca s-a descoperit sistemul de canalizare si fundatiile zidurilor palatului regelui Irod cel Mare.

Citeste si: Documentul despre Biblie pe care Darwin l-a tinut ascuns

Documentul despre Biblie pe care Darwin l-a tinut ascuns

La acea vreme, unele pareri indicau faptul ca Iisus fusese judecat chiar in acest loc inainte de a fi crucificat. Controversele au luat amploare, pentru ca in Evangheliile din Noul Testament sunt mai multe informatii contradictorii despre acest loc. Nu s-a ajuns la nicio concluzie acceptata de toate partile, mai ales ca in Evanghelia dupa Ioan se mentioneaza ca judecata a avut loc intr-o incapere care ar corespunde uneia descoperite in palatul lui Irod.

Erorile din Noul Testament au fost inca un punct de cotitura intre specialisti. Totul a pornit de la cartea Forged, publicata de istoricul Bart Ehrman in 2011. Volumul respectiv a starnit valva chiar din momentul in care a fost lansat pe piata, intrucat americanul sustinea ca aproape jumatate din informatiile prezentate in Noul Testament au fost falsificate de autori care ar fi fost pregatiti special sa faca propaganda religioasa. Autorul este convins ca acestia au falsificat in numele unei asa-zise credinte in binele suprem. In plus, acesta crede ca falsificarea ar fi avut un alt obiectiv, poate si mai important: atragerea a cat mai multi adepti spre crestinism.

Share
Scris de
Daniel Magureanu

Acest site foloseste cookies.

Read More