Update 12:00 – Alexandru Cumpănașu a făcut declarații cu privire la starea sa de sănătate: „Pot spune că acum sunt bine, m-am externat pe propria răspundere. Oamenii aceştia şi-au făcut datoria într-un mod extraordinar de profesionist”, a declarat Alexandru Cumpănaşu, astăzi, la România TV.
Update ora 10:36 – Există surse care susțin că medicii spun că ar fi în stare gravă.
Alexandru Cumpănașu a suferit un preinfarct chiar în timpul unei emisiuni, conform România TV. Se pare că unchiul Alexandrei Măceșanu este în afara oricărui pericol.
Alexandru Cumpănașu ar fi acuzat dureri de inimă și amorțeală la nivelul unui membru superior, chiar în timpul emisiunii Punctul Culminant a lui Victor Ciutacu. Acesta a plecat direct la spitalul Floreasca și medicii îl investigează amănunțit.
Știre în curs de actualizare
Diferenta dintre un preinfarct si un infarct consta in daunele produse la nivelul miocardului. Daca in cazul preinfarctului este vorba despre o ingustare a arterelor coronare ori de aparitia unui blocaj de-a lungul acestora, atunci cand vine vorba despre un infarct, arterele sunt complet blocate iar efectele acestui blocaj asupra inimii sunt serioase.
Termenul de „preinfarct” este destul de controversat si, desi multi cardiologi nu il accepta, acesta este intalnit destul de frecvent limbajul comun al pacientilor. Medicul poate sa numeasca un atac de cord folosind si termenul de „infarct miocardic”. Medicul poate, de asemenea, sa foloseasca termenul „sindrom coronarian acut” pentru a denumi atacul de cord sau angina instabila.
Este important sa intelegem ca angina instabila este cunoscuta, de fapt, si sub denumirea de „preinfarct”. Preinfarctul ori angina instabila este o afectiune in care inima ta nu primeste suficient sange si oxigen. Preinfarctul poate duce la un infarct miocardic.
Preinfarctul sau angina pectorala instabila are loc atunci cand fluxul de sange catre inima este brusc incetinit de vasele de sange ingustate sau de micile cheaguri de sange care se formeaza in arterele coronare. Preinfarctul (angina instabila) este o urgenta medicala. El ar putea sa insemne ca ai un atac de cord.
Preinfarctul are simptome asemanatoare cu cele ale infarctului miocardic (durere sau presiune in piept care apare in repaus sau cand pacientul face tot mai putin efort fizic) si doar in urma unor investigatii se poate stabili clar daca a fost vorba despre un preinfarct sau despre un infarct miocardic acut. Simptomele pot deveni mai severe si pot dura mai mult. Practic, preinfarctul este mai debraba o stare tranzitorie dintre angina pectorala si infarct miocardic, in timpul careia pot sa se concretizeze leziunile ischemice.
Diferenta dintre un preinfarct si un infarct consta in daunele produse la nivelul miocardului. Daca in cazul preinfarctului este vorba despre o ingustare a arterelor coronare ori de aparitia unui blocaj de-a lungul acestora, atunci cand vine vorba despre un infarct miocardic, arterele sunt complet blocate iar efectele acestui blocaj asupra inimii sunt grave.
Angina este un alt termen pentru a descrie durerea in piept ce are legatura cu starea inimii. Pacientu poate sa simta durere si in alte parti ale corpului, cum ar fi umerii, gatul, spatele, bratele. Durerea (angina) in preinfarct se datoreaza fluxului de sange inadecvat catre muschiul inimii, care la randul lui nu face decat sa priveze inima de oxigenul de care are nevoie.
Exista doua tipuri de angina pectorala:
1. angina pectorala stabila, care apare intr-un mod previzibil; se intampla atunci cand persoana se face un efort fizic mare sau simte un stres considerabil. Angina stabila nu isi schimba frecventa si nu se inrautateste in timp.
2. angina pectorala instabila (preinfarctul) este o durere in piept care apare in perioada de repaus sau in timpul efortului fizic sau la stres. Durerea in piept se agraveaza atat in ceea ce priveste frecventa, cat si severitatea. Angina pectorala instabila inseamna ca blocajele din arterele care alimenteaza inima cu sange si oxigen au ajuns la un nivel critic. Un preinfarct (un atac de angina instabila) reprezinta o urgenta medicala, iar pacientul trebuie sa primeasca imediat un tratament.
Simptomele preinfarctului sunt asemanatoare cu cele ale infarctului miocardic si includ:
• durerea in piept – pacientul simte o durere apasatoare, ascutita, ca si cum un obiect greu i-ar strivi pieptul;
• durerea care iradiaza sau se raspandeste catre extremitatile superioare (de obicei, pe partea stanga), catre brate si maxilar sau spre spate;
• greata;
• anxietate;
• transpiratie;
• dispnee (greutate in respiratie in bolile cardiace);
• ameteala;
• oboseala inexplicabila;
• senzatie de confuzie;
• palpitatii;
• simptome care apar cand pacientul este in repaus; acestea sunt bruste sau mai frecvente, sunt severe sau prelungite; simptomele sunt o modificare de la tiparul obisnuit de angina pectorala si nu raspund la tratamentul cu nitroglicerina.
Atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor, cel mai comun simptom este durerea sau presiunea in piept. Dar femeile sunt cumva mai predispuse decat barbatii sa aiba si alte simptome, precum dificultate la respiratie, greata, durere in spate sau durerea de maxilar.
Principala cauza a preinfarctului este boala cardiaca coronariana, cauzata de depunerea placii de aterom pe peretii arterelor. Placa de aterom face ca arterele sa se ingusteze si sa devina mai rigide. Acest lucru reduce volumul de sange care ar trebui sa circule, in mod normal, catre muschiul inimii.
Atunci cand muschiul inimii nu primeste suficient sange si oxigen, pacientul simte o durere in piept. Preinfarctul apare fie atunci cand se petrece un blocaj la nivelul unei artere secundare, fie atunci cand blocajul nu opreste complet sangele care merge catre inima. Pe de alta parte, in cazul infarctului miocardic acut, apare un blocaj la nivelul arterelor, iar acest blocaj impedica sangele sa ajunga la muschiul inimii. Intr-o asemenea situatie, inima nu este vascularizata corespunzator si apar fie leziuni la nivelul acesteia, fie stopul cardiac ori chiar decesul. Multi pacienti se intreaba ce categorii de persoane sunt in pericol sa sufere un preinfarct.
Astfel, factorii de risc pentru boala cardiaca coronariana (principala cauza a preinfarctului) sunt:
• diabetul;
• obezitatea;
• un istoric familial ce include persoane cu boli de inima;
• hipertensiunea arteriala;
• colesterolul LDL („rau”) mare;
• colesterolul HDL („bun”) mic;
• pacientii de sex masculin;
• fumatul;
• stilul de viata sedentar.
Barbatii in varsta de 45 de ani si peste acest prag si femeile de 55 de ani si peste acest prag au mai multe sanse sa sufere un preinfarct (angina instabila).
Medicii sunt singurii in masura sa puna diagnosticul de preinfarct, in urma unei electrocardiograme. Medicul poate, de asemenea, sa recomande si o analiza de sange, dar si o ecografie cardiaca, o angiograma sau o radiografie. Medicul tau va efectua un examen clinic care presupune si masurarea tensiunii arteriale. De asemenea, medicii pot folosi si alte teste pentru a confirma diagnosticul de preinfarct / angina instabila, cum ar fi:
• Testele de sange, pentru a verifica ce valori au creatin kinaza / CK (scrisa uneori si „creatinkinaza”) si biomarkerii cardiaci (troponina) care se scurg din muschiul inimii daca acesta a fost afectat sau s-a deteriorat;
• Electrocardiograma, pentru a vedea tiparele in ceea ce priveste bataile inimii si care pot indica un flux sangvin redus;
• Ecocardiografia, pentru a produce imagini ale inimii pacientului, care scot la iveala dovezile unor probleme legate de circulatia sangelui;
• Testele de stres, pentru a determina inima pacientului sa „munceasca” mai mult si pentru a face preinfarctul (angina) mai usor de detectat;
• Examinarea angio-CT – este o metoda de imagistica prin care se pot evalua arterele, care combina tomografia sau tehnologia computerizata cu angiografia;
• Angiografia coronariana si cateterismul cardiac, pentru a studia sanatatea arterelor, cat si calibrul arterelor pacientului. Deoarece angiografia coronariana ajuta medicul sa vizualizeze orice ingustare si orice blocaje de la nivelul arterelor, ea este unul dintre cele mai folosite teste pentru diagnosticul preinfarctului / anginei instabile.
Lasat netratat, un preinfarct poate duce la infarct miocardic (atac de cord), insuficienta cardiaca, aritmii cardiace. Toate acestea pot fi afectiuni care pun viata pacientului in pericol. Dupa ce suferi de un preinfarct, se instaleaza urmarile acestuia, care sunt atat de natura fizica, cat si de natura psihica. In primul rand, apare senzatia de oboseala, intrucat preinfarctul slabeste muschiul inimii si face mai dificila vascularizarea intregului corp. Din punct de vedere psihic, depresia este cea care se instaleaza dupa un preinfarct.
Frica de moarte este cea care poate cauza depresie, anxietate si atacuri de panica, care pot mima simptomele infarctului. Totodata, si aritmiile miocardice pot aparea in urma unui preinfarct, asta pentru ca o parte din muschiul inimii poate ramane cu probleme si poate functiona deficitar, cauzand batai neregulate ale inimii.
Tratamentul in cazul pacientului cu preinfarct depinde de severitatea bolii. Fie in ambulanta, fie la spital, exista un protocol de tratament in cazul preinfarctului sau infarctului miocardic.
Este posibil ca angina stabila sa progreseze intr-o forma instabila si sa suferi, astfel, un preinfarct. Daca ai angina stabila, trebuie sa fii atent la orice dureri in piept pe care le simti, chiar si atunci cand esti in repaus. De asemenea, fii atent la acele dureri in piept care dureaza mai mult decat in mod normal sau daca, pur si simplu, le simti diferit. Daca iei nitroglicerina (un medicament care stimuleaza circulatia sangelui) pentru ameliorarea simptomelor in timpul unui atac de angina stabila, este posibil sa constati ca medicamentul nu functioneaza in timpul unui preinfarct (atac de angina instabila).
De regula, simptomele preinfarctului persista cateva minute. Preinfarctul are simptome similare cu cele ale unui atac de cord (infarct miocardic). Daca ai simptomele unui atac de cord, actioneaza rapid. Primind tratament repede, acesta ti-ar putea salva viata. Daca medicul tau ti-a prescris nitroglicerina pentru angina pectorala, ia 1 doza de nitroglicerina si asteapta 5 minute.
Daca simptomele nu se imbunatatesc sau vezi ca se inrautatesc, suna la 112. Descrie simptomele pe care le ai si spune operatorului ca s-ar putea sa ai un infarct miocardic. In unele cazuri, ti se poate recomanda sa mesteci aspirina, deoarece aceasta, chiar si in doze mici, iti va ajuta sangele sa nu se coaguleze, astfel incat te va ajuta sa supravietuiesti unui infarct. Asteapta ambulanta si nu incerca sa conduci singur masina.
Trebuie sa apelezi de urgenta la ajutor de specialitate daca observi simptomele preinfarctului la tine sau la alta persoana. Daca suferi de angine instabile, cu una sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus, iar acestea nu cedeaza la administrarea de nitroglicerina, trebuie sa te adresezi medicului!
Acest articol a fost actualizat la: 10 septembrie 2019 12:33