Connect with us
Bucureștenii, chemați la un referendum privind taxa auto. Când ar putea avea loc

Știri

Bucureștenii, chemați la un referendum privind taxa auto. Când ar putea avea loc

Bucureștenii ar putea fi chemați la un nou referendum anul viitor. Este vorba despre un vot privind introducerea unei taxe auto de acces din centrul orașului.

Propunerea îi aparține consilierului general ALDE, Tudor Ionescu (Tudy, fostul iubit al Oanei Zăvoranu).

Referendumul ar urma să aibă loc în 27 ianuarie anul viitor, scrie News.ro, dacă Consiliul General al Municipiului București își va da acordul.

Proiectul de hotărâre prevede organizarea unui referendum local pentru introducerea unei taxe auto în centrul Capitalei în 27 ianuarie 2019.

Întrebarea la care ar răspunde cu „DA” sau „NU” bucureştenii este:

 „Sunteţi de acord cu restricţionarea accesului auto în perimetrul delimitat în interiorul zonei centrale a Municipiului Bucureşti prin identificarea şi implementarea unui sistem de taxare sau de utilizare de vignete?”.

În expunerea de motive, consilierul arată că traficul aglomerat este o problemă pentru Bucureşti, în condiţiile în care în aprilie 2017, în Bucureşti erau înmatriculate 1.274.000 de autovehicule şi alte 155.000 în judeţul Ilfov, iar anul acesta numărul autoturismelor din Bucureşti a crescut cu peste 30.000.

De asemenea, el dă exemplu alte state UE unde a fost implementată taxa de congestie, precum Italia (în Milano), unde valoarea taxei este de 5 euro, ori Marea Britanie, unde este de 11,5 lire.

Proiectul nu se află pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de marţi, fiind încă la nivel de propunere.

Încă de la începutul acestui an, Primăria Capitalei lua în calcul introducerea unei taxe de acces în centru, fiind introdusă în Planul integrat de calitate a aerului când acesta a fost pus în dezbatere publică şi înainte să fie modificat odată cu preluarea propunerilor de la cetăţeni.

Această propunere a municipalităţii, alături de implementarea sistemului de management al traficului, achiziţionarea de autobuze Euro 6 şi mijloace de transport public electrice, finalizarea liniei de metrou M5, parcări park&ride sau piste de biciclete pe principalele bulevarde, viza reducerea poluării.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top