Producătorul de energie Elcen urmează să plătească marţi 6 milioane de lei către Romgaz, pentru gazele livrate, din datoria totală de 319 milioane lei, bani care vor ajunge pentru gazele necesare în această săptămână, astfel încât bucureştenii vor avea apă caldă, au declarat, pentru News.ro, reprezentanţii Elcen. Măsura a fost convenită într-o şedinţă de câteva ore care a avut loc la sediul Ministerului Energiei, la care au participat reprezentanţi ai Romgaz şi ai Elcen.
Datoria actuală a Elcen către Romgaz este de 319 milioane de lei.
„Am reuşit să deblocăm o sumă din bonusul de cogenerare pe care trebuia să îl luăm pe 30 (septembrie, n.r.) în avans şi plătim gazele pe această săptămână, bonus de cogenerare de înaltă eficienţă pe care îl decontam cu Transelectrica pe data de 30. Şi plătim gazele către Romgaz. Astăzi facem ordinele de plată. Este vorba de 6 milioane lei (din bonusul de cogenerare de 9 milioane de lei, n.r.). Bucureştenii vor avea apă caldă”, au declarat, marţi, pentru News.ro reprezentanţii Elcen.
Aceştia spun că măsura este valabilă până săptămâna viitoare, când trebuie căutate alte soluţii.
„În această perioadă factorii responsabili trebuie să găsească o soluţie”, au declarat oficialii Elcen, referindu-se la conducerea Ministerului Energiei şi a Primăriei Capitalei.
Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a anunţat luni seara că va întrerupe de marţi livrările de gaze naturale către Elcen, după ce furnizorul de agent termic pentru apa caldă şi încălzirea Capitalei a anunţat că nu mai poate onora obligaţiile contractuale începând din 27 septembrie.
Elcen şi Romgaz au acelaşi acţionar majoritar – Ministerul Energiei.
Reprezentanţii Romgaz spun că situaţia critică creată, fără a consulta părţile implicate, necesită decizii de urgenţă care trebuie luate de toate părţile interesate, şi „din păcate aceste decizii nu aparţin în mod singular companiei Romgaz”.
Romgaz a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către Elcen aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei.
De asemenea, cele două companii au convenit în luna august o reeşalonare a datoriilor restante ale Elcen către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni.
„Recenta decizie care solicita intrarea în insolvenţă a ELCEN Bucureşti fără a informa în prealabil partenerii şi neîndeplinindu-se formalităţile prevăzute în contractele încheiate obligă conducerea Romgaz să acţioneze în limitele mandatului acordat de consiliul de administraţie şi acţionari, respectiv de a acţiona în interesul companiei şi a acţionarilor săi şi de a respecta în aceeaşi măsura toţi consumatorii cărora direct sau indirect le furnizează gaz în România”, mai spuneau reprezentanţii Romgaz.
Conducerea Romgaz arăta că Elcen i-a comunicat că nu-şi mai poate onora obligaţiile contractuale începând cu data de 27 septembrie 2016.
„Clauzele contractuale în vigoare şi experienţa din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz să întrerupă furnizarea de gaze naturale începând cu acesta dată până în momentul în care se vor identifica soluţii şi masuri care vor putea permite ELCEN să acţioneze în conformitate cu contractele semnate cu Romgaz”, se mai precizează în comunicatul Romgaz.
Compania susţine că, în calitatea sa de companie de interes naţional, cotată la bursă, Romgaz SA are datoria „de a proteja, în egală măsură, interesele tuturor clienţilor şi pe cele ale acţionarilor, în deplina respectare a legii şi a angajamentelor contractuale”.
Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.
Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%. Compania are o valoare de piaţă de 8,84 miliarde lei, echivalentul a 1,96 miliarde euro.
Tribunalul Bucureşti a înregistrat luni cererea ELCEN de intrare în insolvenţă şi a stabilit primul termen de judecată în 6 octombrie.
Consilierii generali ai Capitalei au decis, în 21 septembrie, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Consiliul de Administraţie al RADET a luat act în 22 septembrie de decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti, iar în 23 octombrie dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti, care va începe în 5 octombrie judecarea cererii RADET de intrare în insolvenţă.
În prezent, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei, potrivit ELCEN.
În 8 septembrie, Distrigaz Sud Reţele, filială a grupului francez Engie, a pus poprire pe toate conturile ELCEN, poprirea fiind extinsă şi la clienţii companiei de stat, inclusiv RADET, anunţa compania, care a susţinut că, din această cauză, ar fi putut fi obligată să oprească producţia de energie electrică şi termică începând din 10 septembrie.
În 9 septembrie, Distrigaz Sud a ajuns la o înţelegere cu ELCEN pentru plata eşalonată a datoriilor restante şi anunţa că va ridica poprirea pe conturile companiei de stat, acordul eliminând, pe moment, riscul unor întreruperi în alimentarea cu apă caldă a Capitalei.
Compania ELCEN este controlată de Ministerul Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.
RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).
Acest site foloseste cookies.
Read More