Palatul Universității din București are în sfârșit parte de reabilitarea fațadelor. Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, în şedinţa de joi, susţinerea financiară pentru lucrări de reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei clădirii.
Finanţarea se va face astfel: 50% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale sub formă de grant; 50% din bugetul local cu recuperarea sumelor în condiţiile legii nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.
În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că Palatul Universităţii este o construcţie monument istoric, din clasa A de importanţă.
Construirea sa a început pe 10 octombrie 1857, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, pe locul fostului colegiu Sfântul Sava, şi a fost finalizată la 14 decembrie 1869.
Corpurile laterale ale palatului au fost ridicate mai târziu, între anii 1912-1926, după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budeşti. În prezent, clădirea găzduieşte câteva dintre facultăţile Universităţii Bucureşti.
Proiectul de hotărâre a fost întocmit ţinând cont de adresa Universităţii Bucureşti, prin care solicita susţinere financiară în vederea executării lucrărilor de reabilitarea a faţadelor, învelitorilor şi amenajărilor conexe în curtea interioară pentru obiectivul de investiţii „Restaurarea Palatului Universităţii din Bucureşti”.
Citește și: Parcare mai scumpă în centrul Bucureștiului. Cu cât cresc tarifele
Potrivit adresei transmise PMB, suma necesară reabilitării se ridică al 83,6 milioane lei şi reprezintă circa 25% din bugetul Universităţii din Bucureşti pe anul în curs, neputând fi suportată de instituţie.
Se mai precizează că sumele de care dispune universitatea sunt utilizate în principal pentru buna desfăşurare a activităţii didactice şi cercetare ştiinţifică a profesorilor şi a celor peste 31.000 de studenţi.
Palatul Universității este o construcție aflată în Piața Universității din București, în perimetrul descris de străzile Regina Elisabeta, Academiei, Edgar Quinet, Nicolae Bălcescu, înaltă de 6 etaje, construită în stil neoclasic pe fostul amplasament al Mănăstirii Sfântul Sava.
Construirea viitorului sediu al celei mai mari universități din România, Universitatea București, a început în data de 10 octombrie 1857, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, pe locul fostului colegiu Sfântu Sava, și a fost finalizată la 14 decembrie 1869.
Corpurile laterale ale palatului au fost ridicate mai târziu, între anii 1912-1926, după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budești.