Categorii Știri

Calendar ortodox 1 iunie. Sfântul Iustin Martirul si Filosoful

Calendar ortodox 1 iunie. Pe data de 1 iunie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Iustin Martirul si Filosoful. Acesta s-a născut în jurul anului 100 și și-a dus viața în perioada împăraților romani Antonin cel Pios si Marcus Aurelius.

Calendar ortodox 1 iunie. Sfântul Iustin Martirul si Filosoful

Părinții săi erau de origine greacă și nu credeau în Dumnezeu având idoli. El devine creștin după ce vorbește cu un bătrân pe malul mării care îi povestește despre Hristos. După această discuție el a spus:

„Iar mie mi s-a aprins deodata un foc in suflet si m-a cuprins o mare dragoste de profeti, ca si de barbatii aceia care au fost prietenii lui Hristos. Si, gandindu-ma la cuvintele lui, gaseam ca aceasta este singura filosofie sigura si aducatoare de folos. In felul acesta si pentru aceasta sunt filosof“ (Dialog cu iudeul Tryfon, VIII, 1, p.130).

Dacă termenul de „filosofie” se referă la iubire de înțelepciune, filosoful creștin este cel care simte iubire pentru Hristos. Dupa ce s-a convertit la creștinism, el pleacă la Efes. Aici vorbește cu iudeul Tryfon și apoi merge la Roma. Aici va deschide prima școală filosofică unde se va preda credința creștină.

Deschizând această școală își face un adversar, pe filosoful cinic, Crescens. Acela îl amenință să îl denunțe că este creștin. Este important de menționat că Sfântul Iustin a deschis această școală în timpul persecuțiilor când creștinii se ascundeau de romani pentru a nu fi omorâți.

Crescens l-a denunțat autorităților romane, iar când a fost întrebat dacă renunță la Hristos, Sfântul Iustin a răspuns:

„Nici un om in toate mintile nu abandoneaza Adevarul pentru eroare“.

În anul 165, acesta a primit moartea martirică prin tăierea capului chiar în ziua de 1 iunie. Sfântul Iustin a fost unul dintre apărătorii credinței creștine și a trimis două apologii, una împăratului Antonin și alta senatului roman.

Moaștele Sfântului Iustin se află în Biserica „Sfântul Ioan Botezatorul“, din Sacrofano, la mică distanță de Roma.

Tot pe 1 iunie, creștinii mai fac pomenirea următorilor sfinți:

– Sfinților Mucenici Just, Justin, Hariton, Harita fecioara, Ierax;
– Sfântului Mucenic Evelpist;
– Sfântului Mucenic Peon;
– Sfântului Mucenic Valerian;
– Sfântului Mucenic Firm;
– Sfântului Mucenic Tespesie.

Greco – catolic:

Sf. m. Iustin Filosoful și cei împreună cu el.

Romano – catolic:

Sf. Iustin, filozof m. **

Share
Scris de
Oana Pauna

Acest site foloseste cookies.

Read More