Connect with us
Căminul de bătrâni din Bălcești, județul Vâlcea. Directorul căminului de bătrâni solicită public ajutor pentru hrana celor 43 de bătrâni...

Știri

Căminul de bătrâni din Bălcești, Vâlcea: Directorul solicită public ajutor

Situație disperată la căminul de bătrâni din Bălcești, Vâlcea. Directorul solicită public ajutor pentru hrana bătrânilor. Autorităţile spun că problema finanţării e nerezolvată din cauza unei chestiuni privind patrimoniul

Directorul Căminului de bătrâni din oraşul Bălceşti, Vâlcea, solicită public ajutor constând în alimente pentru cei 43 de vârstnici ”din partea tuturor celor care îşi pot permite”. El acuză subfinanţarea centrului şi faptul că angajaţii acestuia sunt neplătiţi de cinci luni.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea şi primarul din Bălceşti spun că bătrânii au ce mânca. Însă, problema privind finanţarea căminului este nerezolvată din cauza unei chestiuni legate de patrimoniu.

Directorul Căminului pentru persoane vârstnice din oraşul Bălceşti, judeţul Vâlcea, Gabriel Mihai Popescu, susţine că a depus plângere penală în care prezintă situaţia căminului. Cei 29 de angajaţi ai centrului, aflat în subordinea Consiliului Local Bălceşti, sunt neplătiţi din luna august. Și asta pentru că autorităţile locale nu asigură fondul pentru salarii.

Pe de altă parte, autorităţile locale din Vâlcea susţin că pensionarii cazaţi în căminul înfiinţat în 2011, după închiderea spitalului din Bălceşti, nu sunt în pericol de a nu primi hrană. Mai mult, situaţia căminului se poate rezolva doar atunci când Consiliul Local va renunţa la dreptul de administrare asupra clădirii. Însă, majoritatea aleşilor locali nu este de acord cu acest lucru.

Astfel, primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca, a declarat, luni, pentru News.ro că nu se pune problema ca bătrânii să rămână fără hrană.

”Bătrânii au ce să mănânce. Ei au contribuţia lor, de 600 de lei pe lună, deci nu este problemă. Hrana, utilităţile, sunt asigurate”, spune primarul.

Căminul de bătrâni din Bălcești, Vâlcea. Director cere ajutor pentru cei 43 de bătrâni

Constantin Aleca susţine însă că autorităţile locale sunt obligate să asigure finanţarea căminului, după ce acesta a ieşit din programul naţional prin care a fost finanţat. Însă, bugetul local nu are fondurile necesare asigurării salariilor pentru angajaţii centrului.

”S-a desfiinţat spitalul orăşenesc în 2011 şi s-a înfiinţat cămin de bătrâni, a fost finanţat într-un program de interes naţional, Dezvoltarea căminelor pentru peroane vârstnice, care a ţinut până anul trecut în 31 octombrie. De atunci şi până a veni noi pe mandatul ăsta nu a făcut nimeni nimic, bătrânii sunt din toată ţara, şi acum a picat pe Consiliul Local Bălceşti să plătim noi, un miliard jumate pe lună, salarii, utilităţi. De unde, din banii oamenilor?”, spune edilul.

Constantin Aleca mai afirmă că reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea vor să preia căminul, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea. Aceștia vor să-l transforme în centru pentru persoane cu dizabilităţi ceea ce ar presupune preluarea celor două clădiri. Unii dintre consilierii locali nu sunt de acord cu acest lucru.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a declarat, pentru News.ro, că s-a implicat personal în rezolvarea problemei de la Bălceşti. El spune că directorul economic al căminului a dat asigurări că există finanţare ”pentru cel puţin două luni şi că oricum nu e problemă cu asigurarea hranei celor internaţi, pentru că ei oricum plătesc o cotă”.

Angajații Căminului de bătrâni din Bălcești, Vâlcea, au dat în judecată Primăria

Între timp, angajaţii Căminului de bătrâni de la Bălceşti au dat în judecată Primăria. Ei cer în instanţă salariile neprimite din luna august. Tribunalul Vâlcea a fixat ca prim termen al procesului luna ianuarie a anului viitor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top