Connect with us
CUTREMUR în Vrancea. În ce oraşe s-a simţit

Știri

Când va începe RO Alert să trimită avertizări populației în caz de cutremur, potrivit lui Raed Arafat

Cutremurul din 28 octombrie, de 5.8 grade pe scara Richter, a speriat milioane de români în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3.38.

Raed Arafat, secretar de stat și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, în direct la Digi24, că au fost trimise echipe pe teren, în recunoaștere, și că nu au fost înregistrate apeluri de urgență la 112. De asemenea, Raed Arafat a explicat și de ce nu se primesc alerte prin sistemul RO ALERT într-o astfel de situație.

„Până acum colegii pompieri nu raportează nicio pagubă. La Întorsura Buzăului a fost o scurtă întrerupere de curent. Nu am avut probleme de comunicații după acest cutremur.”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU a subliniat că RO Alert nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur din două motive, iar țările în care se trimit astfel de alerte, se fac exerciții de pregătire a populației de ani de zile.

Citește și: Cutremurul din 28 octombrie a fost prezis? Raed Arafat: „Poate să fie la nimereală…”

„În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift”, a explicat Raed Arafat.

Au fost trimise echipe la verificări, nu am înregistrat niciun apel la 112 legat de pagube sau persoane care să fi suferit atacuri de panică. Putem spune că nu sunt efecte, deocamdată

Raportul exercițiului SEISM 2018 nu este finalizat încă, pentru că așteptăm rapoartele celor care au urmărit exercițiile. Au fost identificate mai multe soluții privind răspunsul în caz de situație de cutremur.

Suntem întotdeauna în alertă. Cineva mi-a transmis că nu a primit alertă pe RO ALERT. RO Alert nu e menit să transmită informații înainte de cutremur, ci doar pentru situații de urgență de după, în cazul în care apare ceva. Trebuie să înțelegem că RO Alert nu e menit să transmită avertizări înainte de un cutremur”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la Digi24.

Încă de la activarea serviciului RO Alert, doar utilizatorii telefoanelor cu sistemul de operare Android au putut primi SMS-uri de verificare. Cei care au telefon cu sistem iOS trebuie să aștepte până în luna decembrie activarea acestui serviciu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top