Știri

Capitala României a fost blocată de procesiunea în onoarea Sfântului Papa Ioan Paul al II-lea

A fost o zi importantă pentru comunitatea catolică din România. Pe străzile Bucureștiului a avut loc procesiunea în relicvă a Sfântului Ioan Paul al II-lea.

Peste 1.000 de credincioşi au mers duminică pe străzile Capitalei în procesiune cu relicva şi icoana Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, evenimentul fiind descris de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, preotul Francisc Doboş, drept o „mărturisire publică a credinţei”.

„Noi îi venerăm pe cei care sunt modele. Aşa cum o ţară îşi poate cinsti eroii şi pe cei care aduc performanţă, noi îi cinstim pe cei care au adus performanţă spirituală pe acest pământ şi care au avut o influenţă reală”, a spus Doboş.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice l-a descris pe Papa Ioan Paul al II-lea drept „un model”.

„Acum el este pentru noi un model, îl invocăm, adică într-un limbaj destul de plastic este, dacă îmi este permis să spun, este o pilă în cer. Este cel la care apelăm. (…) Nu relicva este cea mai importantă în sine, ci credinţa oamenilor care apelând la aceste modele, la Ioan Paul al II-lea, ajung la Dumnezeu”, a punctat Doboş.

Acesta a vorbit despre relicva prezentată în procesiune.

„Este o picătură din sângele Sfântului Ioan Paul al II-lea care era păstrat în vederea analizelor. După moartea Papei, aceste picături de sânge au fost împărţite la mai multe biserici din lumea întreagă”, a spus el. Respectiva relicvă este păstrată în permanenţă în Catedrala „Sfântul Iosif”, fiind dăruită pe 19 mai 2011 de cardinalul Stanislaw Dziwisz, actualmente arhiepiscop emerit de Cracovia (Polonia), fost secretar personal al lui Ioan Paul al II-lea.

Procesiunea de duminică, a detaliat preotul, „este o mărturisire publică a credinţei”.

„Nu suntem chemaţi să fim doar cuminţi, ci să fim semnificativi. Nu facem paradă, ci o procesiune. Încercăm să le spunem oamenilor că Dumnezeu este important şi în vremurile noastre. Nu ne suntem suficienţi”, a punctat Doboş.

El şi-a amintit şi de momentul în care l-a cunoscut pe Papa Paul al II-lea.

„Era în 1997, anul în care am ajuns student la Roma şi printr-o conjunctură am ajuns să fiu prezentat Papei, deja bătrân, cu un ochi pe jumătate închis, care se uita aşa la mine. Iar acea privire pe care o avea cu foarte multe persoane e o privire care coboară în interior. E o întâlnire cu oameni care au plămădit generaţii, care prin viaţa lor şi provocările lor au ajuns să îndepărteze mult rău din lume, dar şi din viaţa Bisericii şi te provoacă să nu rămâi la fel. Te provoacă la o schimbare spirituală, la o sfinţenie, ceea ce pentru noi e convertirea”, a mai afirmat Doboş.

Procesiunea organizată de Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti pe străzile Capitalei a pornit de la monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea de lângă Parcul Cişmigiu. Doi tineri au purtat în procesiune icoana iar un preot a purtat relicva.

La procesiune au mai fost prezenţi Mihai Frăţilă, episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sf. Vasile cel Mare” din Bucureşti, şi Miguel Maury Buendia, nunţiu apostolic în România, care a prezidat Sfânta Liturghie din Catedrala „Sfântul Iosif”, la finalul procesiunii.

Monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea a fost amplasat la intersecţia bulevardului Schitu Măgureanu cu strada Pictor C. Stahi la iniţiativa Nunţiaturii Apostolice în România, în amintirea vizitei istorice pe care suveranul pontif a făcut-o în ţara noastră în anul 1999. Este opera în bronz a sculptorului sloven de origine bosniacă Mirsad Begio.

Karol Wojtyla (Papa Ioan Paul al II-lea) s-a născut pe 18 mai 1920, la Wadowice, în Polonia. A fost ales papă în conclavul din octombrie 1978 şi a murit pe 2 aprilie 2005, la Vatican. Papa Francisc l-a declarat sfânt, pe 27 aprilie 2014. Ioan Paul al II-lea a fost, astfel, înscris în calendarul Bisericii Catolice, comemorarea sa liturgică fiind stabilită pe 22 octombrie.

Foto: Agerpres

Share
Scris de
Șuta Daniel