Categorii Știri

Care sunt sezoanele de vânătoare la noi în țară?

La noi în țară se vânează diferite specii de animale cum ar fii: capra neagră, cerb și cerb lopătar, vulpe, bizam, iepure, potârniche, fazan, coțofană, cioara, rața, prepelița, etc. Un vânător trebuie să se asigure că atunci când pornește la vânătoare are echipamentul potrivit și că este la curent cu legislația în vigoare, pentru a face totul în mod legal. Pentru a putea să participi la vânătoare trebuie să știi când sunt deschise perioadele de vânătoare pentru fiecare specie în parte.

Sursa de imagine: Marianne Danielsen / Shutterstock.com

Când sunt sezoanele de vânătoare pentru animale sălbatice?

Animalele sălbatice se vânează sub mai multe criterii. Astfel există vânătoare de selecție și vânătoare de trofeu. Vânătoarea de selecție se practică pentru reducerea numărului de exemplare dintr-o anumită specie, cu scopul de a proteja efectivul de animale din specia respectivă și de a crea un echilibru în natură. Vânătoarea de trofee se organizează pentru vânarea exemplarelor spectaculoase, de dimensiuni mai mari, care pot fi adevărate trofee în palmaresul vânătorilor profesioniști și pasionaților de cinegetică. Dacă echipamentul tău este performant, dotat chiar și cu camere termoviziune profesionale, poți vedea ușor caracteristicile care fac dintr-un exemplar să fie adecvat pentru vânătoare. Pentru a afla exact când sunt perioadele de vânătoare pentru fiecare specie în parte, și pentru exemplarele din speciile respective care sunt împărțite în masculi, femele și pui, este necesar să consulți legea vânătorii.

Sursa de imagine: Milica Maljkovic / Shutterstock.com

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești la vânătoare?

Atunci când mergi la vânătoare, pe lângă echipamentele ATN optică profesionale și armele de care ai nevoie, este indicat să ai și câini de vânătoare. Aceștia sunt special dresați în acest scop. Trebuie, de asemenea, să acorzi maximă atenție desfășurării acestui proces, să strângi tuburile de la cartușele trase pentru a evita afectarea mediului înconjurător, este interzis să vânezi alte specii decât cele care sunt permise în perioada și în zona respectivă și să nu lovești animalele. 

O mare provocare este aceea de a vâna doar când vânatul nu este ușor de doborât. Vânătoarea este considerată cea în care depui efort pentru a reuși să vânezi un exemplar, atunci când petreci mult timp pentru a-l urmării și a încerca să îl capturezi. Vânătoarea nu este doar despre a avea un trofeu pe care să îl așezi pe comode sau pe perete, este mai ales despre respectul pentru natură și pentru vânat.

Share
Scris de
Olănescu Andrei
Stiri Despre vanatoare