Un proiect de lege a fost adoptat care interzice vânzarea cartelelor prepy fara buletin. Măsura a fost de mult propusă de parlamentari, dar accelarată acum după cazul Alexandra și Luiza din Caracal.
OUG prevăzută în raportul privind sistemul 112 prevede ca operatorii de telefonie mobilă să furnizeze servicii pe cartele PrePay doar după ce colectează datele de identificare a proprietarului cartelei SIM, ira datele să fie divulgate autorităților doar când se sună la 112.
„A fost realizat deja un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea ordonanței de urgență nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea sistemului național unic pentru apeluri de urgență și a OUG 111/2001 privind comunicațiile electronice precum și nota de fundamentare a fost realizată. În cadrul ordonanței, veți regăsi și aspectul cu cartelele PrePay. Asta a ridicat mai multe întrebări. A fost făcută o analiză pe primele 6 luni ale acestui an de către colegii de la STS și, din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate în cursul celor 6 luni anul 2019, 52,86% au fost abuzive, iar 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele PrePay, unde nu s-a putut identifica apelantul sau proprietarul”, a declarat Raed Arafat, la Palatul Victoria.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat, referitor la textul ordonanței de urgență, că referirea la cartelele PrePay este doar în contextul apelării numărului 112.
„Deci numai când se apelează numărul 112, atunci furnizorul de telefonie mobilă divulgă numele și datele proprietarului cartelei Prepay. Așa este prevăzut în ordonanța de urgență, care este propusă ca draft în acest raport”, a completat Arafat.
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență:
După articolul 51 se introduce un nou articol, articolul 511 cu următorul cuprins:
„Art. 511
– (1) Furnizarea serviciilor de comunicații electronice la puncte mobile, pentru care plata se face în avans, se realizează, în conformitate cu prevederile prezentului capitol, numai după ce furnizorul a colectat, prin intermediul unui formular în format fizic sau electronic, datele de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM, astfel cum sunt prevăzute la art. 4 alin.(1) pct.55.
(2) Prelucrarea datelor colectate în temeiul alin. (1), este permisă până la împlinirea unui termen de cel mult 6 luni de la data încetării furnizării serviciului de comunicații electronice. La împlinirea termenului, datele se șterg sau, după caz, se distrug.
(3) Datele colectate în temeiul alin.(1) pot fi puse numai la dispoziția administratorului Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă și pot fi utilizate de către acesta în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 246 din 28 martie 2008.
(4) Atunci când datele cu caracter personal se colectează, în conformitate cu prevederile alin. (1), în format electronic, utilizatorul transmite furnizorului și o copie a documentului de identificare valid în vederea verificării corectitudinii acestor date. Copia documentului de identificare valid se șterge sau, după caz, se distruge de către furnizor la împlinirea unui termen de cel mult 30 de zile de la data începerii furnizării serviciului.
(5) În cazul utilizatorilor finali care, la data intrării în vigoare a dispozițiilor prezentului articol, beneficiază de servicii de comunicații electronice furnizate la puncte mobile, pentru care plata se face în avans, furnizorul colectează datele de identificare ale acestora în termen de cel mult 6 luni de la această dată.
(6) După împlinirea termenului prevăzut la alin. (5), este interzisă furnizarea serviciilor de comunicații electronice furnizate la puncte mobile, pentru care plata se face în avans, prin intermediul cartelelor SIM ai căror utilizatori nu au pus la dispoziția furnizorului datele de identificare pe care acesta are obligația să le colecteze în temeiul alin. (1).
(7) În cazul pierderii sau furtului cartelei SIM, în termen de 72 de ore de la data constatării producerii evenimentului, utilizatorul informează furnizorul de servicii de comunicații electronice, care are obligația de a înceta de îndată furnizarea serviciilor prin intermediul respectivei cartele SIM”.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat miercuri că a prezentat premierului Viorica Dăncilă raportul cu privire la sistemul 112, elaborat de comisia interministerială, raport care cuprinde 14 măsuri pe termen scurt, mediu şi lung ce urmează a fi implementate.
„Am avut ocazia acum să prezint doamnei prim-ministru raportul şi concluziile finale, raportul va fi făcut public integral. În raport a fost analizată situaţia actuală a serviciului 112, a dispecerizării şi problemei localizării. A fost analizată implementarea sistemului AML, Advanced Mobile Location, dar în concluzia noastră, după implementarea acestui sistem nu trebuie să ne oprim, pentru că este nevoie şi de alte sisteme complementare să fie implementate în viitor. Au fost stabilite 14 măsuri la finalul raportului, împărţite pe termene, termen scurt, până în 12 luni, termen mediu, care este între 12 luni şi 36 de luni şi termen lung, până la 60 de luni.(…) Măsurile pe termen scurt – îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru urgentarea sistemului de localizare, a fost deja realizat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi a OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice, precum şi nota de fundamentare a fost realizată. De mâine ele vor fi supuse dezbaterii publice şi pot suferi modificări”, a menţionat Arafat în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.
El a spus că în cadrul ordonanţei sunt regăsite şi aspecte referitoare la cartele prepay.
„A fost făcută o analiză pe primele şase luni ale acestui an de către STS, din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate în cursul celor şase luni, 52,86% au fost abuzive, iar 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele prepay, unde nu s-a putut identifica apelantul sau proprietarul cartelei. În ordonanţă, referirea la cartelele prepay este doar în contextul apelării numărului 112, numai când se apelează 112 atunci furnizorul de telefonie mobilă divulgă numele şi datele proprietarului cartelei prepay, aşa este prevăzut în ordonanţa de urgenţă propusă în raport.
Alte măsuri propuse în raportul lui Arafat sunt: încheierea unui protocol de colaborare cu Google, testarea şi ulterior operaţionalizarea soluţiei finale de localizare de tip AML (timp maxim de implementare pe plan naţional – 8 luni), reconfigurarea infrastructurii de către operatorii de telefonie mobilă în colaborare cu STS, promovarea aplicaţiei apel 112 dezvoltată de către STS în februarie 2019, astfel încât ea să funcţioneze ca o măsură temporară până la implementarea AML, promovare care se va face de toate instituţiile pentru a fi descărcată de cât mai mulţi oameni.
„Printre măsurile pe termen mediu avem continuarea implementării conceptului de dispecerate integrate şi formare continuă a dispecerilor, constituirea şi încadrarea a două centre de formare, Bucureşti şi Mureş, pentru formarea formatorilor şi a dispecerilor. Este o măsură începută deja, centrele există, s-au făcut primele pregătiri de formatori, urmează să continuăm pregătirea printr-un program finanţat din fonduri europene. În următoarea perioadă sunt prevăzuţi 650 de dispeceri pe partea situaţiilor de urgenţă. Trebuie să se completeze şi cu dispecerii pentru Poliţie şi de la 112 care vor participa la aceste pregătiri.(…) Ţinta noastră este să ajungem la dispeceri profesionişti, care pot să ducă orice apel cap-coadă fără să îl transfere, fără să trebuiască să solicite alte agenţii să intervină în apel, având în dispecerate experţi care pot să vină în sprijin la nevoie. O altă măsură este finalizarea implementării proiectului de modernizare a sistemului 112. S-a vorbit de licitaţia care este în curs, este responsabilitatea STS şi ce dorim este ca licitaţia să se finalizeze cât mai rapid şi există aceste premise şi să înceapă implementarea care va dura până în maxim 36 de luni”, afirmat Arafat.
Acest articol a fost actualizat la: 7 august 2019 22:24
Vezi comentarii
Bai, esti prost?
Daca nu introduci in orice telefon o catrela indiferent de furnizorul de servicii, singurul lucru care il poti face cu respectivul telefon este sa apelezi nr. de urgenta de pe teritoriul respectivei tari. Deci poti apela fara probleme nr. 112 in Romania sau UE.
Totul este doar pentru a penaliza utilizatorul care ofera informatii false. Problema cea mare este localizarea dispozitivului respectiv altfel sarmana fata de la Caracal ar fi fost salvata daca serviciile chiar lucrau dupa cum se lauda autoritatile.
Aberatie de proiect de lege. Deci operatorul de telefonie mobila sa imi sisteze mie serviciile pe motive ca nu vreau sa le ofer informatiile mele personale. Pai desteptii astia de ce nu propun ca in cazul in care eu nu vreau sa le furnizez datele mele personale accesul cartelei prepay respective la serviciul 112 sa fie restrictionat pana am eu chef sa le ofer datele mele?
Nu de alta dar daca am nevoie de politie pana vie ei fie eu sunt mort fie infractorii sunt morti, atat de repede se misca. Salvarea? Sincer sa fiu in spitalele din romania risc sa ma duc sanatos si sa mor cu acolo din cauza la cine stie ce infectie pe care o contactez in spital.
Poate ne "egzplica" șeful securiștilor cam cum o puteau ajuta pe victima faptul că îi știau adresa de domiciliu?
Sunteți mai periculoși decât adevărații infractori. Dezinformarea populației privind mesajul "Cartele Prepay doar cu buletinul! Ai 30 de zile să te duci la operator – Breaking news" sunt false pana la adoptarea legislației respective. Vor trece poate 300 sau 3000 de zile pana atunci, nu 30! Publicitatea disperata nu va ajuta!
Fake news. Eu nu am primitnici o instiintare de la Orange printr-un sms.