Lucrătorii din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Maramureş au demarat, sâmbătă, o anchetă după ce, în cursul nopţii trecute, pereţii faţadei Casei Memoriale ” Elie Wiesel ” din municipiul Sighetu Marmaţiei au fost vandalizaţi cu trei înscrisuri antisemite, făcute cel mai probabil cu spray roşu.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Maramureş, în prezent este în desfăşurare o anchetă a poliţiştilor şi se fac cercetări în vederea identificării autorilor şi tragerii acestora la răspundere penală. În zona în care se află imobilul din Sighet există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate de poliţişti care au deja un cerc de suspecţi.
De asemenea, preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat că instituţia pe care o reprezintă condamnă astfel de manifestări antisemite şi îşi arată întreaga disponibilitate de a veni în sprijinul autorităţilor cu tot ce este nevoie pentru ca vinovaţii să fie identificaţi şi pedepsiţi pentru faptele lor.
În comunicatul citat se aminteşte că scriitorului şi filozofului american de origine română Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, i-a fost conferită distincţia de Cetăţean de Onoare (post – mortem) al judeţului Maramureş, în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Maramureş nr. 179 din 29 septembrie 2016.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul şi condamnă ferm orice gesturi cu tentă antisemită, referitor la actul săvârşit asupra Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei a laureatului Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel.
Potrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă seara, MAE condamnă orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi xenofobia.
„România, inclusiv pe perioada deţinerii preşedinţiei Alianţei Internaţionale privind Memoria Holocaustului (IHRA), a depus toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, egalitatea cetăţenilor în raport cu ceilalţi în ceea ce priveşte drepturile, libertăţile fundamentale şi obligaţiile reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice”, se arată în comunicatul MAE.
MAE îşi reafirmă hotărârea de a contribui, în continuare, prin instrumentele aflate la îndemâna diplomaţiei, la consolidarea mecanismelor legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă, mai menţionează sursa citată.
Citește și: Roman Abramovich, oficial cetăţean israelian