Știri

CCR a decis în legătură cu pensiile speciale pentru primari

Pensiile speciale pentru primari sunt neconstituționale. Magistrații CCR au decis că prevederile Legii privind Codul administrativ al României încalcă Constituția.

Curtea Constituțională a admis astfel o sesizare făcută de USR, cu sprijin de la PMP, PNL, minorități naționale și deputați neafiliați  (în total 44 de deputați ).

O obiecție similară fusese depusă și de președintele Klaus Iohannis.

Pe 31 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind Codul administrativ.

Şeful statului susţinea că acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în cadrul unei sesiuni extraordinare neconstituţional întrunită, cele două Camere ale Parlamentului comportându-se ca şi cum Senatul ar fi avut doar o competenţă de primă Cameră, iar Camera decizională – Camera Deputaţilor – ca şi cum ar fi avut deplină competenţă decizională pentru toate materiile reglementate.

Iohannis a invocat în cazul acestei legi şi încălcarea principiului bicameralismului.

În sesizarea PNL şi USR se arată că pensiile speciale pentru aleşii locali introduse prin Codul administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

Mai mult, potrivit semnatarilor sesizării, Codul administrativ va permite numiri politice în cele mai importante poziţii ocupate în prezent de înalţi funcţionari publici, ceea ce încalcă obligaţiile de profesionalizare a administraţiei publice pe care România şi le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană.

Ce prevede proiectul privind pensiile speciale pentru primari

Începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care vor avea vârsta de pensionare privind sistemul unitar de pensii publice, ar putea avea dreptul la încetarea mandatului şi la pensii speciale, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, conform unui proiect de lege depus la Camera Deputaţiilor de către un grup de parlamentari, care fac parte din toate partidele politice parlamentare, mai puţin USR.

Acest proiect este a doua încercare de acest fel din ultimii doi ani, după ce primul a fost amendat de către Curtea Constituţională a României.  Potrivit proiectului, pensiile speciale se vor actualiza ori de câte ori salariul de bază minim brut se majorează.

De aceste pensii speciale nu ar fi beneficiat cei care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unor acte şi fapte de corupţie, nici cei urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru comiterea unor infracţiuni în exercitarea funcţiei, până la achitarea lor definitivă.

Proiectul a fost iniţiat de 21 de deputaţi şi senatori de la PSD, PNL, PMP şi UDMR, între care Corneliu Olar (PNL), Sorin Roman (PSD), Gheorghe Baciu (PMP), Benedek Zacarie (UDMR).

Citește și: Decizia CCR în legătură cu modificările aduse de PSD la Codul Penal

Share
Scris de
Andrei Petrescu

Acest site foloseste cookies.

Read More