Știri

CCR da verdictul privind casatoriile gay abia in septembrie

CCR a luat o decizie privind casatoriile gay. Judecatorii se vor pronunta abia in luna septembrie in cazul cuplului format dinromanul Relu Adrian Coman si sotul sau, catetanul american Robert Clabourn Hamilton.

Adrian Coman si Robert Clabourn s-au casatorit in anul 2010 in Bruxelles, Belgia permitand casatoriile gay. Cei doi au atacat in instanta faptul ca o casatorie intre doi barbati nu este recunoscuta pe teritoriul Romaniei. Judecatoria sectorului 5 din Bucuresti a admis exceptia de neconstitutionalitate si a trimis-o catre judecatorii de la Curte.

Cei doi vor ca relatia lor oficializata sa fie recunoscuta si in Romania, de vreme ce mai multe tari din lume au legalizat casatoriile gay sub forma de casatorii religioase sau, cele mai multe, sub forma de parteneriate civile. Autoritatile din tara noastra refuza sa recunoasca relatia de familie dintre soti, iar acest lucru ii impiedica pe cei doi sa se stabileasca in Romania.

ATENTAT TERORIST ORLANDO: Teroristul Omar Mateen era gay

Mihaela Radulescu ISI CERE SCUZE printr-o noua postare adresata comunitatii gay

Dreptul la rezidenta, conform legilor romanesti, se acorda exclusiv membrilor familiei. Sotul lui Adrian Coman nu poate locui in Romania mai mult de trei luni in calitate de membru de familie, desi e casatorit cu un cetatean roman.

Curtea Constitutionala trebuia sa se pronunte astazi in acest caz si sa ia o decizie cu referire la articolul 277 din Constitutie care defineste familia. Avand in vedere ca Romania interzice casatoriile gay, decizia din septembrie a judecatorilor Curtii ar putea fi nefavorabila pentru roman si partenerul sau american. Cererea se va judeca in paralel cu modificarea articolului 48 din Constitutie prin care termenul de „soti” sa fie inlocuit cu formula „barbat si femeie”.

Unde sunt valabile casatoriile gay

In prezent, homosexualii se pot casatori in mai multe state din lume: Belgia, Franta, Anglia, Spania, Brazilia, Canada, Africa de Sud, Statele Unite, Argentina, Olanda si Australia.

Share
Scris de
Daniel Șuta