Știri

CCR: Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, neconstituțională

Curtea Constituțională a decis că legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric este neconstituțională.

”Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a stabilit că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redactat-o iniţiatorii, iar la Camera Deputaţilor au fost modifcate practic aproape toate articolele”, a spus Valer Dorneanu, președintele CCR.

De asemenea, s-a considerat că soluţia pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor, de reconversie la data încheierii contractului, ”este greşită şi nu corespunde niciunor directive europene”.

”Aici, instanţele urmează să aplice şi principiul impreviziunii pe care l-am dezvoltat la celelalte decizii”, a adăugat preşedintele CCR.

Citește și: Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric a fost adoptată

CCR, sesizată de Guvernul Cioloș cu privire la această lege

Guvernul Cioloș a sesizat CCR în data de 24 octombrie, după ce Parlamentul a adoptat legea care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Executivul a apreciat că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.

Guvernul a considerat că aplicarea legii şi la creditele în derulare contravine principiului neretroactivităţii şi previzibilităţii legii, consacrate de Constituţie. Pe de altă parte, spune că aceste principii pot fi încălcate, dacă există un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputaţilor anterior adoptării proiectului.

O decizie era aşteptată încă din luna noiembrie, dar a fost amânată de judecători pentru 18 ianuarie şi, ulterior, pentru 7 februarie 2017.

Ce se întâmplă cu românii cu credite în franci elvețieni

Senatorul PNL Daniel Zamfir a declarat, marţi, că debitorii pot apela, în instanţă, la un mecanism introdus prin Legea dării în plată şi confirmat de CCR privind reechilibrarea contractelor în cazul depăşirii gradului de îndatorare de 30% din venituri, stabilit de BNR.

Decizia CCR trebuie pusă în aplicare, iar soluţiile există în legislaţia actuală, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

”Legat de cei cu credite în franci, soluţia este în Codul Civil, la capitolul legat de impreviziune. Se pot găsi soluţii prin negocieri bilaterale”, a afirmat Isărescu.

Acest articol a fost actualizat la: 2017-02-07T17:10:49+02:00 17:10

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More