Știri

Ce anunță Viorica Dăncilă despre recursul compensatoriu

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că miercuri va avea o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe tema legii privind recursul compensatoriu, pentru a putea lua o decizie pe acest subiect.

„După cum ştiţi, această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş şi cred că nu a fost o decizie inspirată la acel moment. Nu pot să vă dau un răspuns acum asupra a ceea ce voi face.

Trebuie să mă întorc în ţară în seara aceasta. Mâine (miercuri – n.r.) am să văd, am să mă întâlnesc cu ministrul Justiţiei, tocmai pentru a lua o decizie şi a vedea care sunt efectele, care au fost efectele acestei legii, implicaţiile pe care le-a avut, astfel încât decizia noastră să reflecte realitatea existentă în România şi lucruri ca cele care s-au întâmplat să nu mai aibă loc.

Nu pot în acest moment, nu sunt jurist, nu pot să vin cu o decizie până nu vorbesc cu cei din domeniu, până nu vorbesc cu ministrul Justiţiei”, a declarat Dăncilă, marţi, la Strasbourg, în cadrul conferinţei de presă susţinute alături de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Premierul a răspuns astfel fiind întrebată ce va face Guvernul în privinţa legislaţiei privind recursul compensatoriu, având în vedere mai multe infracţiuni comise în ultima perioadă de cei eliberaţi din închisori în baza acestei legi.

Contre între Tudorel Toader și Raluca Prună pe tema recursului compensatoriu

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a afirmat marţi referitor la legea privind recursul compensatoriu că, la vremea respectivă, CSM a considerat că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiţionată, propunerea fiind însuşită de Senat.

Camera Deputaţilor a înlocuit însă cele 3 zile cu 6 şi a extins beneficiul şi pentru alte criterii, MJ nefiind de acord cu modificările.

„CSM a considerat faptul că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiţionată. Senatul şi-a însuşit propunerea venită de la CSM.

Camera Deputaţilor a înlocuit cele 3 zile cu 6 zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare.

Ministerul Justiţiei nu a fost de acord cu modificările propuse, luând în considerare şi studiul de impact primit de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Camera Deputaţilor a extins beneficiul şi pentru alte criterii. Curtea Constituţională a fost sesizată în controlul a priori. Ministerul Justiţiei s-a exprimat în sensul că legea este neconstituţională”, scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, l-a criticat pe Tudorel Toader, susţinând că acesta joacă rolul de figurant în guvernul PSD – ALDE, în condiţiile în care nu îşi asumă responsabilitatea pentru forma finală în care a fost adoptat recursul compensatoriu.

Citește și: USR vrea să abroge recursul compensatoriu după crima de la Mediaș

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More